Borstvoeding beschermt mama's tegen borstkanker

WAAR

Vrouwen die hun kinderen langere tijd borstvoeding geven, lopen een kleinere kans om later borstkanker te ontwikkelen dan vergelijkbare vrouwen die geen borstvoeding geven. Hoe langer een vrouw borstvoeding geeft, hoe beter ze tegen borstkanker is beschermd.

Als bescherming tegen kanker raden experts aan om ten minste 1 jaar borstvoeding te geven na elke bevalling. Voor elke periode van 12 maanden dat u borstvoeding geeft, vermindert u uw risico met ongeveer 4 %.

Een kwestie van hormonen… maar veel meer dan dat

Het mechanisme achter het beschermende effect van borstvoeding is nog niet volledig gekend. Een mogelijke verklaring voor de gunstige invloed zijn de wijzigingen aan de structuur van de borsten en een verminderde blootstelling aan bepaalde hormonen tijdens het leven van de moeder.

Borstvoeding helpt ook om gewichtstoename op lange termijn te beperken en om sneller het gewicht van voor de zwangerschap terug te krijgen. Overgewicht en obesitas vormen trouwens ook een risico op borstkanker.

En wat als ik geen borstvoeding geef?

Sommige vrouwen willen of kunnen hun baby geen borstvoeding geven (zelfs niet tijdens een heel korte periode). Denk eraan dat deze tip een ideale situatie beschrijft om uw risico op borstkanker te beperken. Andere gezonde gewoontes kunnen daar echter ook toe bijdragen, bijvoorbeeld niet roken of alcoholgebruik beperken.

Ontdek meer feiten en fabels rond borstkanker

Getuigenissen

“Als onderzoeker weet je behoorlijk goed wat kanker is en wat de ziekte met zich meebrengt. Als geen ander zijn we op de hoogte van het belang van onderzoek naar de ziekte en van een aangepaste zorgverlening. Maar als de ziekte plots in je thuisomgeving inslaat, dan krijgt ze een heel andere dimensie."Lees verder