Borstvoeding beschermt mama's tegen borstkanker

WAAR

Vrouwen die hun kinderen langere tijd borstvoeding geven, lopen een kleinere kans om later borstkanker te ontwikkelen dan vergelijkbare vrouwen die geen borstvoeding geven. Hoe langer een vrouw borstvoeding geeft, hoe beter ze tegen borstkanker is beschermd.

Als bescherming tegen kanker raden experts aan om ten minste 1 jaar borstvoeding te geven na elke bevalling. Voor elke periode van 12 maanden dat u borstvoeding geeft, vermindert u uw risico met ongeveer 4 %.

Een kwestie van hormonen… maar veel meer dan dat

Het mechanisme achter het beschermende effect van borstvoeding is nog niet volledig gekend. Een mogelijke verklaring voor de gunstige invloed zijn de wijzigingen aan de structuur van de borsten en een verminderde blootstelling aan bepaalde hormonen tijdens het leven van de moeder.

Borstvoeding helpt ook om gewichtstoename op lange termijn te beperken en om sneller het gewicht van voor de zwangerschap terug te krijgen. Overgewicht en obesitas vormen trouwens ook een risico op borstkanker.

En wat als ik geen borstvoeding geef?

Sommige vrouwen willen of kunnen hun baby geen borstvoeding geven (zelfs niet tijdens een heel korte periode). Denk eraan dat deze tip een ideale situatie beschrijft om uw risico op borstkanker te beperken. Andere gezonde gewoontes kunnen daar echter ook toe bijdragen, bijvoorbeeld niet roken of alcoholgebruik beperken.

Ontdek meer feiten en fabels rond borstkanker

Laatst aangepast op: 2/10/2018

Getuigenissen

Nathalie et Sabrina répondent au Cancerinfo de la Fondation contre le Cancer
Sabrina en Nathalie, de coördinatoren van Kankerinfo, luisteren naar u en beantwoorden al uw vragen per telefoon of via e-mail. Ze vertellen ons over hun werk.Lees verder