Borstvoeding beschermt mama's tegen borstkanker | Stichting tegen Kanker

Borstvoeding beschermt mama's tegen borstkanker

WAAR

Vrouwen die hun kinderen langere tijd borstvoeding geven, lopen een kleinere kans om later borstkanker te ontwikkelen dan vergelijkbare vrouwen die geen borstvoeding geven. Hoe langer een vrouw borstvoeding geeft, hoe beter ze tegen borstkanker is beschermd.

Als bescherming tegen kanker raden experts aan om ten minste 1 jaar borstvoeding te geven na elke bevalling. Voor elke periode van 12 maanden dat u borstvoeding geeft, vermindert u uw risico met ongeveer 4 %.

Een kwestie van hormonen… maar veel meer dan dat

Het mechanisme achter het beschermende effect van borstvoeding is nog niet volledig gekend. Een mogelijke verklaring voor de gunstige invloed zijn de wijzigingen aan de structuur van de borsten en een verminderde blootstelling aan bepaalde hormonen tijdens het leven van de moeder.

Borstvoeding helpt ook om gewichtstoename op lange termijn te beperken en om sneller het gewicht van voor de zwangerschap terug te krijgen. Overgewicht en obesitas vormen trouwens ook een risico op borstkanker.

En wat als ik geen borstvoeding geef?

Sommige vrouwen willen of kunnen hun baby geen borstvoeding geven (zelfs niet tijdens een heel korte periode). Denk eraan dat deze tip een ideale situatie beschrijft om uw risico op borstkanker te beperken. Andere gezonde gewoontes kunnen daar echter ook toe bijdragen, bijvoorbeeld niet roken of alcoholgebruik beperken.

Ontdek meer feiten en fabels rond borstkanker

Laatst aangepast op: 2/10/2018

Getuigenissen

In 2011 werd er bij Johan kanker vastgesteld en al snel wist hij: “Ik wil mijn steentje bijdragen.” Johan wilde geld inzamelen voor kankeronderzoek, omdat wetenschappelijke vooruitgang op termijn het verschil maakt. Een kleine zoektocht bracht hem bij Stichting tegen Kanker. “Toch de organisatie die zich het meest inzet en de grootste som geld inzamelt.” Vandaag is Johan vrijwilliger voor de Stichting en behalve organisator van Cyclo4Cancer ook voorzitter van Levensloop Kortrijk.Lees verder