Mammografie staat toe om een eventuele borstkanker op te sporen in een vroegtijdig stadium, maar het is geen manier om borstkanker te vermijden. Het gaat om een opsporingsmethode en geen preventiemethode.
De opsporing dient om te ontdekken of er zeer kleine bobbeltjes aanwezig zijn, die nog niet zichtbaar of tastbaar zijn, bij vrouwen die geen symptomen vertonen. Het doel van de opsporing is niet om de ziekte te vermijden, maar de genezingskansen te verhogen dankzij een vroegtijdige behandeling
De vroegtijdige opsporing van borstkanker verhoogt de kansen op een volledige genezing en staat in sommige gevallen een minder ingrijpende behandeling toe.
Het bevolkingsonderzoek borstkanker is een door de Vlaamse overheid georganiseerde vroege opsporing. Vrouwen tussen 50 en 69 jaar kunnen elke 2 jaar een screeningsmammografie laten nemen.
Dan kun je op 2 manieren meedoen aan het bevolkingsonderzoek:
Wat voor vrouwen onder 50 en na 70 jaar?
Bij vrouwen onder de 50 jaar wegen de voordelen niet op tegen de nadelen, je kunt daarom niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Vanaf 70 jaar hangt het van je gezondheidstoestand af of de voordelen opwegen tegen de nadelen, ook hier moet je daarom met je (huis)arts overleggen of individuele vroege opsporing voor jou nuttig is.
Aan een klein aantal vrouwen onder de 50 wordt toch aangeraden aan individuele vroege opsporing te doen, bijvoorbeeld vrouwen die een verhoogd risico op borstkanker hebben.
Specifieke gevallen
Een genetische opsporing kan voorgesteld worden indien er een erfelijk risico is. Het staat toe om vrouwen die drager zijn van een genetische afwijking, dat ontwikkeld kan worden tot een borstkanker, te identificeren. Indien dit het geval is, kan een specifieke opsporing of een preventieve behandeling voorgesteld worden.