Overgewicht verhoogt het risico op borstkanker

WAAR EN ONWAAR

Er is overtuigend bewijs dat overgewicht (BMI>25) en zwaarlijvigheid of obesitas (BMI>30) verband houden met verschillende kankertypes, waaronder borstkanker na de menopauze. Dit verband is echt niet waargenomen bij vrouwen voor de menopauze …

Ook een te hoge buikomtrek door lokaal lichaamsvet kan de kans verhogen, zelfs bij een gezond gewicht. En ook een toename van het lichaamsgewicht tijdens de volwassenheid kan de kans verhogen, met name op borstkanker na de menopauze. Om het risico te verlagen, is het dan ook van levensbelang om overgewicht en obesitas te voorkomen en een gezond gewicht te verkrijgen of behouden.

Overgewicht en obesitas kunnen kanker veroorzaken doordat ze de werking van hormonen en groeifactoren (oestrogenen, insuline …) verstoren en een vorm van chronische ontsteking veroorzaken.

Gezond gewicht om het kankerrisico te verminderen
Waar het een feit is dat overgewicht en obesitas het kankerrisico kunnen verhogen, is het omgekeerde ook waar. Een gezond gewicht, samen met een gezond en evenwichtig voedingspatroon en voldoende fysieke activiteit, kan het risico tot 30% helpen verlagen. 

Ontdek meer feiten en fabels rond borstkanker

Getuigenissen

“Er was bij mij geen sprake van een voorgeschiedenis van borstkanker in mijn familie, ik behoorde niet tot een risicogroep. Voor ik ziek werd, was ik dus helemaal niet bezig met kanker of met preventie, hoewel we een betrekkelijk gezond leven leidden. Ik zou durven zeggen dat preventie belangrijker geworden is sinds ik ziek werd. En niet enkel in verband met borstkanker, maar in verband met alles, of het nu gaat om tabak, de zon, voeding ... Lees verder