Soja verhoogt het risico op borstkanker

ONWAAR

Al geruime tijd circuleert het gerucht dat soja in de voeding bij vrouwen met borstkanker de ontwikkeling ervan zou bevorderen. Dat is niet zo. Onderzoek toonde aan dat de consumptie van soja via de voeding het borstkankerrisico niet verhoogt. Ook na borstkanker is de consumptie van soja via de voeding geen probleem. Bij vrouwen met borstkanker na de menopauze, en vrouwen met hormoonreceptor-negatieve borstkanker, zou de kans op een nieuwe borstkanker zelfs lager zijn, en de prognose beter. Bij vrouwen met hormoonreceptor-positieve borstkanker, die hormoontherapie krijgen, heeft inname van soja via de voeding geen nadelige gevolgen.

Opletten met sojasupplementen

Toch is een belangrijke nuance nodig: voedingssupplementen met soja zijn immers af te raden. Zij kunnen mogelijk het risico op hormoongevoelige borstkanker verhogen.

Onze tips

  • Gebruik 1 à 2 maal per dag een sojaproduct in de voeding (uitsluitend positief effect, geen gevaar voor overconsumptie)
  • Vervang vlees bij de hoofdmaaltijd en als broodbeleg regelmatig door vegetarische alternatieven, zoals bereidingen op basis van soja, zoals tofu of  tempeh, en verwerkt onder de vorm van burgers, blokjes, gehakt)
  • Gebruik miso (sojabouillon) in plaats van klassieke bouillon, voor bijvoorbeeld soepen.
  • Neem geregeld een sojadrink, -yoghurt, of andere bereiding op basis van soja als tussendoortje. In de afdeling of winkel met natuurvoeding vind je ook bijvoorbeeld edamame bonen (jonge sojabonen) onder de vorm van een snack.
  • De naam ‘sojascheuten’ is misleidend: eigenlijk betreft het scheuten van de mungboon, niet van de sojaboon. Sojascheuten hebben niet dezelfde eigenschappen als (de producten afkomstig van) de sojaboon.

Ontdek meer feiten en fabels rond borstkanker

Getuigenissen

Pat
Weet je, ik wil dit alles nog niet achterlaten! Nu niet. Ik heb nog zoveel te beleven en te delen met jullie.Lees verder