Quels risques si je fume du canabis?

Cannabis en kanker

Als je op de conventionele manier cannabis rookt, komen bij de verbranding verschillende schadelijke stoffen vrij. Sommige van die stoffen zijn kankerverwekkend. De stoffen komen via de mond, de keel en de longen in het lichaam terecht, waar ze schade aanrichten. Bij elke verbranding van organisch materiaal komen trouwens kankerverwekkende stoffen vrij, en dat is bij cannabis niet anders.

Ook kankerremmende eigenschappen

Naast deze kankerverwekkende stoffen komen bij het roken van cannabis ook bestanddelen vrij met mogelijke kankerremmende eigenschappen. Dit blijkt uit dierproeven en onderzoek op menselijke tumorcellen, en zou het geval zijn bij o.m. de psychoactieve stoffen THC en CBD. Verschillende mechanismen zouden voor dit kankerremmend effect zorgen: het uitlokken van apoptose (geprogrammeerde celdood), het remmen van angiogenese (vorming van bloedvaten), invasie, uitzaaiing (metastase) en proliferatie.

Effect van cannabis moeilijk in te schatten

Bij het roken van cannabis komt een complex mengsel van stoffen in het lichaam terecht. Daardoor blijft de uiteindelijke impact van cannabisrook (voorlopig) moeilijk in te schatten. Bovendien weet je niet altijd, en zeker niet bij straatverkoop of zelfs in coffeeshops, of er rotzooi aan toegevoegd is – denk aan glas, zand, en dergelijke.

De balans of verdeling van de verschillende bestanddelen in de verschillende soorten cannabis en extracten ervan, kan ook het uiteindelijke effect beïnvloeden. 

Wat we wel weten over cannabis

Epidemiologisch onderzoek naar de link tussen cannabis en kanker biedt momenteel nog geen volledig antwoord op de vraag of het roken van cannabis een verhoogd risico op kankers inhoudt. Wat we wel met zekerheid weten is het volgende:

  • Het zwaar gebruik van cannabis kan bepaalde aandoeningen van de luchtwegen tot gevolg hebben.
  • Cannabisgebruikers lopen een verhoogd risico op psychose en schizofrenie.
  • Cannabisrook bevat ook veel van dezelfde kankerverwekkende stoffen als tabak (aromatische koolwaterstoffen, nitrosamines, aldehydes,…), waarvan sommige zelfs in hogere concentraties.
  • Er wordt meer teer en koolstofmonoxide opgenomen bij het roken van cannabis dan bij het roken van tabak.

Op basis van de huidige kennis kunnen we alleen maar besluiten dat cannabis roken de gezondheid schaadt, en dus vermeden moet worden.

Hulp? Of meer informatie over cannabis?

U zoekt meer informatie over de toxiciteit van cannabis? U wilt weten hoe u kunt stoppen met uw cannabisgebruik, of u wilt uw gebruik veranderen? U wenst geholpen te worden, en bent op zoek naar de gegevens van een centrum of een gezondheidsspecialist? Dit zijn alvast een paar nuttige adressen:

Laatst aangepast op: 8/03/2018

Getuigenissen

clara
Onze hersenen zijn het centrum van onze gedachten, onze emoties en onze gevoelens. Ze bepalen de werking van alle andere organen en van ons lichaam. Maar hoe belangrijk onze hersenen ook zijn, het maakt ze niet immuun voor kanker. Elk jaar krijgen in België ongeveer 800 mensen te horen dat ze een hersentumor hebben, een goedaardige of een kwaadaardige. Lees de getuigenis van Clara.Lees verder