Rook niet

Rook niet

Ga voor een rookvrij leven

Wil je de kans op kanker zo klein mogelijk houden? Sigaretten laten liggen is dan het eerste wat je kan doen. Hoewel meerdere factoren samen bepalen of iemand kanker krijgt, is tabak verantwoordelijk voor 30% van de sterfgevallen door kanker in België. Daarom maakt Stichting tegen Kanker een prioriteit van de strijd tegen tabak via meerdere initiatieven.

Welke risico’s loop je door te roken?

Roken is de belangrijkste te vermijden doodsoorzaak en heeft een negatieve invloed op je lichamelijke gezondheid en je mentale welzijn. Hoe je het consumeert, maakt niet uit.

Tabak en kanker

Bijna 90% van de longkankers wordt veroorzaakt door tabak(srook). Het is daardoor de meest voorkomende vorm van kanker onder rokers. Ongeveer 50% van de blaaskankers is aan tabak toe te schrijven. Daarnaast is tabak(srook) ook verantwoordelijk voor het ontstaan van andere vormen van kanker zoals keelkanker, mondkanker, lipkanker, strottenhoofdkanker en slokdarmkanker.

Tabak en verslaving

Naast het kankerverwekkende teer (waardoor rokers de bekende rokershoest ontwikkelen) en tal van andere schadelijke stoffen is nicotine het voornaamste bestanddeel van tabak. Nicotine is op zich geen kankerverwekkende, maar wel een verslavende stof die maakt dat je afhankelijk wordt van roken. Hoewel de meeste rokers zich daarvan bewust zijn, zijn ze bang dat stoppen met hun verslaving hen nerveuzer zal maken. Op lange termijn is echter net het tegenovergestelde waar: niet-rokers ervaren minder nervositeit omdat het precies de nicotine is die de zenuwen prikkelt.

Wil je weten hoe afhankelijk je bent van nicotine?

Lopen alle rokers dezelfde risico’s?

Het risico op ziek worden als gevolg van je tabaksgebruik hangt van een aantal factoren af.

De belangrijkste zijn:

    • de leeftijd waarop je begint te roken
    • het aantal jaren dat je rookt
    • de dagelijkse hoeveelheid tabak die je gebruikt
    • de manier van roken (diep inhaleren, een aantal trekjes nemen…)
    • het type tabak dat je gebruikt (de additieven en de hoeveelheid teer en nicotine verschillen van tabak tot tabak)
    • individuele genetische factoren

Waarom is stoppen met roken altijd een goed idee?

Hoeveel tabak je ook gebruikt en hoelang je al rookt, je gezondheid eindigt als de grote winnaar als je met roken stopt. Zodra je stopt, start je lichaam met zijn herstel.  Je bloeddruk en hartslag gaan omlaag en je kan meer zuurstof opnemen. Op lange termijn ervaar je nog meer voordelen, zoals een verminderd risico op kanker en andere ernstige ziektes.

Zelfs als je al ziek bent, is het niet te laat om te stoppen. Je longschade herstelt mogelijk niet helemaal, maar zal in elk geval niet toenemen. Al op korte termijn profiteer je van de positieve effecten. Je levensverwachting en levenskwaliteit nemen toe.

Producten op basis van nicotine

Naast klassieke tabaksproducten zoals sigaretten, roltabak, sigaren, cigarillo’s en gearomatiseerde pijptabak (die je via een waterpijp of shisha rookt), zijn er tegenwoordig ook steeds meer alternatieven beschikbaar – denk aan de e-sigaret, nicotinezakjes, snus en verhitte tabak.

Omdat ze net als de klassiekers nicotine bevatten, hebben die alternatieven net zo goed een verslavend effect.

Je wil stoppen met roken. Hoe begin je eraan?

Je hebt de knoop doorgehakt, je wil stoppen met roken. Het is de beste beslissing die je kon nemen voor je gezondheid. Maar hoe begin je eraan?

Je kan in je eentje stoppen, heel wat rokers zijn je al voorgegaan. Maar het is efficiënter om je te laten begeleiden. Met steun verdrievoudig je je slaagkansen:

    • Laat je gratis begeleiden door een van de professionele tabakologen van Tabakstop, een gratis platform van Stichting tegen Kanker. Surf naar tabakstop.be of bel gratis naar Tabakstop op het nummer 0800 111 00.
    • Neem deel aan de Buddy Deal, de jaarlijkse mei-campagne van Stichting tegen Kanker. Je gaat dan de uitdaging aan om te stoppen met roken met steun van een buddy uit je omgeving. Afspraak op buddydeal.be.
Het is nooit te laat
om te stoppen

Hou oud je bent of hoelang je al rookt maakt niet uit: stoppen met roken heeft altijd heel wat voordelen.

Zodra je stopt, start je lichaam met zijn herstel. Al op korte termijn profiteer je van de positieve effecten. Je bloeddruk en hartslag gaan omlaag, je kan meer zuurstof opnemen, en je smaakt en ruikt beter.

Op lange termijn ervaar je nog meer voordelen, zoals een verminderd risico op kanker en andere ernstige ziektes.

Je kreeg een kankerdiagnose. Heeft het dan nog zin om te stoppen met roken?

Stoppen met roken verlengt niet alleen je leven, maar verbetert ook je levenskwaliteit tijdens én na de behandeling. Een rookvrij leven is dus altijd de moeite waard, want:

  • de kankerbehandeling is efficiënter.
  • je loopt minder risico om een secundaire kanker te ontwikkelen.
  • je operatiewonden genezen sneller en je pijnstillers werken beter.
  • je lichamelijke conditie verbetert (en dat heeft een positieve invloed op het verloop van de ziekte).

Vraag advies aan je huisarts of gratis begeleiding op maat bij Tabakstop. Je kans om definitief te stoppen met roken wordt 3 tot 4 keer groter!

Fabels en feiten over roken

Fabel: Als je al lang rookt, heeft stoppen geen zin meer. Het kwaad is immers al geschied!

Feit: Je wordt gezonder zodra je stopt met roken. Hoe langer je rookt, hoe groter de schade voor je lichaam.

Fabel: Nicotinevervangers zijn even schadelijk als de ‘klassieke’ sigaret.

Feit: Onderzoek spreekt tegen dat nicotinevervangers even schadelijk voor je zijn als ‘echt’ roken. Bij een vervanger wordt de nicotine uit tabak verruild voor farmaceutische nicotine. Je neemt wel nog nicotine op, maar je wordt dus niet langer blootgesteld aan de schadelijke chemische stoffen in de tabak(srook). Bovendien wordt de dosis farmaceutische nicotine wordt stap voor stap afgebouwd zodat je langzaam kan ontwennen. Je lichaam verdraagt die geleidelijke stop beter.

Nicotinevervangers zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek. Voor de juiste dosis vraag je advies aan je apotheker of een tabakoloog. Die evalueert je nicotinebehoefte en bepaalt de startdosis, die dan stelselmatig afneemt. Een te lage dosis komt frequent voor, een overdosis zelden.

Heb je nog meer vragen over vervangers?

    • Surf naar tabakstop.be
    • Bel een van onze tabakologen op het gratis nummer 0800 111 00

Fabel: Het is gevaarlijk om plots te stoppen met roken.

Feit: Stoppen met roken is nooit gevaarlijk, ook niet als je er plots mee ophoudt. Je ervaart wel wat ongemakken omdat je lichaam moet wennen aan een leven zonder tabak.

Fabel: Mijn grootvader rookt al 70 jaar lang een pakje per dag en hij is intussen 90. En met zijn gezondheid gaat het helemaal goed. Rokers worden dus wel gezond oud.

Feit: Niet alle rokers worden ziek. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, ondanks hun tabaksgebruik, maar waarom zou je het risico nemen? De cijfers liegen er niet om: als je je hele leven rookt, heb je 50% meer kans om vroegtijdig te overlijden aan een aandoening veroorzaakt door tabak. Gemiddeld gaat het om 10 jaar eerder dan de normale levensverwachting.

Fabel: Je moet toch ergens aan doodgaan. Stoppen met roken maakt dus het verschil niet.

Feit: Klopt: sterven doen we allemaal. Maar stoppen met roken verhoogt wel je levenskwaliteit en levensverwachting, want de negatieve gevolgen zijn omkeerbaar. Vooral de kans om te sterven aan een hart- en vaatziekte of bronchopulmonale kanker neemt af. Stoppen met roken doe je bovendien niet alleen jezelf. Je beschermt je omgeving en in het bijzonder kwetsbare kinderen ook tegen passief roken.

FAQ
Veelgestelde vragen