Quels risques si je fume la shisha?

De waterpijp (shisha): een rookgordijn

De shisha of waterpijp (of "nargileh") wordt steeds populairder in Europa en is zelfs "trendy" bij jonge rokers. Zij onderschatten helaas de risico's voor hun gezondheid...

Principe

Een brij van ongeveer 30% tabak en 70% stroop, honing en fruitpulp wordt verhit met gloeiende kool. De rook die hierbij ontstaat, passeert door het water en wordt vervolgens geïnhaleerd.

Water is geen filter...

Volgens fans van dit voorouderlijke ritueel zou het inhaleren van rook van gearomatiseerde tabak minder schadelijk zijn omdat het water als filter optreedt.

Diverse studies tonen echter duidelijk aan dat rokers ook bij deze rookwijze nicotine (de oorzaak van tabaksverslaving) inhaleren, naast ontelbare massa's giftige deeltjes. Water is op geen enkele manier in staat om deze stoffen tegen te houden.

Extra risico van de shisha

De shisha wordt bovendien meestal in gezelschap gerookt, met slechts één mondstuk. Dit betekent dus een risico van overbrenging van ziektes zoals herpes, virale hepatitis en tuberculose.

Getuigenissen

Hoe reageer je als een dokter je vertelt dat je ongeneeslijk ziek bent? Johan was eerst kapot van het nieuws. Maar hij besloot om door te zetten, te blijven vooruitgaan, om contact te houden met alle mensen om hem. Deze positieve benadering helpt hem om te blijven volhouden.Lees verder