Je laten inenten: ontdek de voordelen van vaccinatie

Kankers zijn geen besmettelijke ziektes. Toch zijn virussen betrokken bij de ontwikkeling van bepaalde gezwellen.

Het verband tussen virussen en kanker

Als de afweermiddelen van het immuunsysteem een virale infectie niet uitschakelen, nestelen deze virussen zich chronisch in bepaalde cellen. Op termijn kan deze toestand deze cellen doen degenereren en de ontwikkeling van kanker bevorderen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor baarmoederhalskankers en primaire leverkankers (waarvan de oorsprong in de lever ligt).

Het vaccin: een belangrijke ontdekking

De ontdekking van de vaccins behoort tot de belangrijkste doorbraken in de moderne geneeskunde. Vaccins hebben al een indrukwekkend aantal levens gered en al enorm veel leed bespaard. Ondanks alle wetenschappelijk bewijs hebben inentingen ook altijd hevige tegenstanders gehad. Dat dateert niet van gisteren.

Edward Jenner, die tegen het einde van de 18e eeuw het vaccin tegen de pokken uitvond, was het mikpunt van lastercampagnes. Op karikaturen van indertijd werden ongelukkige patiënten afgebeeld met koeienhoorns als het ongewenste neveneffect van zijn inenting.

Waarom inenten? 

Op één punt hebben de tegenstanders van inentingen gelijk: geen enkele medische daad is volledig vrij van risico of mogelijk ongemak. Vaccinatie ontsnapt niet aan die regel. De kern van goede geneeskunde is echter precies dat ze erover waakt dat de mogelijke baten zoveel mogelijk de onvermijdelijke risico's overstemmen.

Vaccinatie beantwoordt onbetwistbaar aan dit streven naar de grootst mogelijke voordelen voor de gezondheid tegen het kleinste risico.

Zich laten vaccineren

Om een besmetting door bepaalde virussen te vermijden, moet men zich ertegen laten inenten.

Het vaccin tegen het hepatitis B-virus, bijvoorbeeld, beschermt tegen die vorm van hepatitis maar voorkomt ook een eventuele leverkanker!

Het vaccin tegen HPV (papillomavirus) vermindert dan weer zeer sterk het risico om een baarmoederhalskanker te ontwikkelen.

Getuigenissen

Nienke is vrijwilligster Animaties in het organisatiecomité van Levensloop Sint-Truiden. Ontdek haar getuigenis.Lees verder