Kankerbarometer

 

De Kankerbarometer 2015

Begin 2015 nam Stichting tegen Kanker haar nieuwe tweejaarlijkse enquête over de perceptie van de risico’s op kanker af, bij 1 000 Belgen tussen de 16 en 70 jaar.

Belangrijkste vaststelling: de meeste mensen achten kanker een gevolg van externe factoren (vervuiling, voedingsadditieven ...) terwijl het toch onze levensstijl is die meer dan de helft van alle kankers veroorzaakt.

Veronderstelde versus reële risico’s

Er bestaan nog grote verschillen tussen wat de bevolking als kankerverwekkend ziet, en wat echt kankerverwekkend is. Bepaalde risicofactoren zijn goed gekend, zoals tabak, te veel UV, zonnebanken en in mindere mate obesitas en alcohol. Ook bestaan er nog steeds heel wat hardnekkig mythes.

  • Bij vele mensen staat bijvoorbeeld luchtvervuiling op de derde plaats van kankerverwekkende factoren, terwijl ze in realiteit “maar” voor 2 à 4% van de kankers verantwoordelijk is.
  • Nog opvallender: voedingsadditieven. 64 % denkt dat deze kanker veroorzaken, en toch is er met de huidige kennis geen enkel risico op kanker aantoonbaar voor de additieven die in de EU gebruikt worden.
  • Wonen naast een kerncentrale is volgens 63% kankerverwekkend. Toch is er geen reden om te veronderstellen dat een perfect werkende kerncentrale in uw achtertuin kanker veroorzaakt.
  • Een derde populair fabeltje is het verband tussen stress en kanker. Er zijn al heel wat studies gevoerd naar dit verband, en tot op heden heeft geen enkele kunnen aantonen dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen stress en kanker. Dit fabeltje wordt veel vaker geloofd in Wallonië (71%) dan in Vlaanderen (55%).

Lees de samenvatting in ons persbericht

Ontdek hier de volledige resultaten van de Kankerbarometer 2015.

Fabels en Feiten

Laatst aangepast op: 15/12/2017

Getuigenissen

levensloop grant
Levensloop Deinze is een prille organisatie met effect. Na de deelname en fondsenwerving voor Tour of Hope volgt nu de GRANT - Villa Zomernest vzw. Dit lokale project werd ingediend bij Stichting tegen Kanker voor het verkrijgen van een GRANT. Met succes! Villa Zomernest vzw hoort bij de laureaten en ontvangt een bedrag van € 2200 om te investeren in de inrichting van de massageruimte in het inloophuis. In het voorjaar verwachten ze hun gasten te verwelkomen. Lees verder