Minder alcohol drinken

Alcohol kan de kans op verschillende kankers verhogen. Daarom is het belangrijk om je gebruik te beperken. Minder alcohol drinken is niet altijd even makkelijk: een gezellige sfeer is vaak heel verleidelijk om een glaasje extra te benuttigen. Onze tips helpen je om het alcoholgebruik in de hand te houden.

Max. 10 consumpties per week

Als je alcohol drinkt (bier, wijn, aperitief of sterke drank), beperk je dan tot maximum 10 consumpties per week. In tegenstelling tot wat vroeger werd beweerd, zijn alcoholische dranken met hoger alcoholgehalte (sterke dranken) niet schadelijker dan andere (bier, wijn…). Het gaat om de totale hoeveelheid alcohol (ethanol) die ingenomen wordt. Die is dezelfde voor een standaard serveereenheid in de horeca, dus 250 ml pilsbier = 100 ml wijn = 35 ml sterke drank.

Alcohol vermijden

In sommige gevallen is het aanbevolen om minder dan 1 alcoholconsumptie per dag te drinken of het gebruik van alcohol volledig te vermijden. Dit is het geval voor jongeren (onder de 18), voor vrouwen voor en tijdens de zwangerschap, voor vrouwen die een groter risico vertonen op borstkanker of al borstkanker hebben gehad, en in andere specifieke gevallen. Raadpleeg je arts als je verdere informatie over het onderwerp wenst.

Hoe minder alcohol drinken?

 • Houd een alcoholdagboek bij. Registreer het bijvoorbeeld op je smartphone. Die confrontatie alleen al, leidt er niet zelden toe dat mensen minder gaan drinken.
 • Bepaal vooraf hoeveel je gaat drinken en hoe je nee gaat zeggen.
 • Drink geen alcohol om de dorst te lessen.
 • Drink enkel wanneer je je goed voelt.
 • Drink minstens twee dagen per week helemaal geen alcohol of drink niet 5 dagen op 7, alleen in het weekend en bij feesten: dat is iets wat voor veel mensen werkt, omdat het duidelijk afgebakend is. Haal alcohol uit het dagelijkse ritme.
 • Neem de tijd om van je drankje te genieten. Heb je echt zin in een tweede glas, wacht dan minstens 10 minuten voor het te bestellen.
 • Wissel alcoholische dranken af met niet-alcoholische. Of bestel bij iedere alcoholische drank ook meteen een glas water.
 • Leer neen zeggen wanneer je een glas wordt aangeboden.

En: vergeet vooral de heerlijke alternatieven niet, zoals alcoholvrije cocktails, mocktails, groente- en vruchtensappen, of leg je toe op waters. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar toch houden veel restaurants en bars er een waterkaart op na ... Vraag ernaar! En waarom geen alcoholvrij bier of wijn?

Om niet te vergeten

 • Alcohol is geen essentieel bestanddeel voor het menselijk lichaam. Alcohol drinken moet dus niet.
 • Heel wat ‘moderne dranken’ (bv de alcoholische limonades, ook wel alcopops genoemd ...) bevatten alcohol.
 • Alcohol geeft je een slechte adem en doet je gewicht toenemen.
 • Overmatig drinken is een gevaar voor je gezondheid, je beroepsleven, je familiale en je sociale leven.

Getuigenissen

In 2011 was Nadine net klaar met haar behandeling tegen borstkanker. Samen met Michèle poseerde ze voor de foto’s die de hoofdstukken haarverzorging en gezichtsbehandelingen in onze schoonheidgids Goed verzorgd, beter gevoel illustreren.Lees verder