Minder kans op kanker met 12 goede voornemens

 

Het huidige wetenschappelijke onderzoek leert ons veel over kanker en over de factoren die kanker in de hand werken. Van geen enkele vorm van kanker zijn álle risicofactoren bekend. Wel kunnen we door de groeiende kennis ongeveer 1/3 van de nieuwe kankergevallen voorkomen. 

Ontstaan van kanker

Kanker wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van beschadigingen aan ons genetisch materiaal (DNA), die niet worden hersteld binnen een cel. Veroudering (en de daarmee samengaande celdeling) en erfelijkheid zijn onvermijdbare risicofactoren.

Andere risicofactoren zijn wel volledig of gedeeltelijk vermijdbaar, zoals roken, overgewicht, te weinig bewegen, blootstelling aan uv-stralen, alcoholgebruik, besmetting door het humaan papillomavirus (HPV), of het innemen van oestrogenen na de menopauze, …

Andere factoren beschermen ons en hebben een positieve impact op het risico dat we lopen, zoals bijvoorbeeld lichaamsbeweging, het geven van borstvoeding, vezelrijke voeding, enz.

Onze levenswijze kan dus een positieve of negatieve impact hebben op onze kans om kanker te krijgen.

De Europese Code Tegen Kanker bestaat uit twaalf eenvoudige aanbevelingen die het resultaat zijn van grondig wetenschappelijk onderzoek en die iedereen kan volgen om kanker te zo weinig kans mogelijk te geven. Het opvolgen van deze 12 aanbevelingen zou het risico op kanker met meer dan een derde verkleinen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) voorspelt zelfs een daling van het risico met de helft. De Stichting heeft deze code omgezet in de campagne “Prolongitudine”.

De Europese Code Tegen Kanker werd gecoördineerd door het International Agency for Research on Cancer van de WGO, met financiële steun van de Europese Unie.

De eerste editie van de Code werd gepubliceerd in 1987. De vierde editie, die nu in voege is, werd voorbereid in 2012–2013 door kankerspecialisten, wetenschappers en andere experten uit de hele Europese Unie. Deze experten hebben de meest recente wetenschappelijke bewijzen geanalyseerd om de aanbevelingen uit te werken.

Aantoonbare risicofactoren

Bij zowat 5% van de patiënten met kanker ligt erfelijkheid aan de basis van de ziekte. Dit betekent dat er nog vele andere factoren zijn die de kans op kanker vergroten:

Leef gezond

Er een gezonde levensstijl op nahouden is geen absolute garantie om kanker te voorkomen, maar verhoogt wel onze kansen op een lang en gezond leven.

De toegenomen levensverwachting doet immers het belang van preventie toenemen: omdat we ons lichaam veel langer nodig zullen hebben, moeten we het alles geven wat het nodig heeft. En dat hebben we wel in eigen handen!

Iedereen kan kanker krijgen. Maar wie gezond leeft, loopt veel minder risico. We zouden ongeveer 1/3 van de nieuwe kankergevallen kunnen voorkomen door de twaalf goede voornemens van de Europese Code tegen Kanker te volgen (Prolongitudine).

De Europese Code tegen Kanker

Eén kanker op drie zou vermeden kunnen worden door een aangepaste levensstijl. Maar hoe begint u daaraan? Klik op onderstaande afbeeldingen en ontdek enkele goede voornemens voor dit jaar!

rook niet 1. Rook niet. Gebruik geen enkele vorm van tabak.
Maak uw woning rookvrij. 2. Maak uw woning rookvrij. Ondersteun het rookvrije beleid op uw werk.
overgewicht 3. Werk aan een gezond lichaamsgewicht.
bewegen
4. Zorg voor lichaamsbeweging in uw alledaagse leven. Beperk de tijd die u zittend doorbrengt.
eet_gezond 5. Eet gezond: geef de voorkeur aan volkorenproducten, peulvruchten, fruit en groenten. Beperk uw consumptie van voedingsmiddelen met veel calorieën, rood vlees en sterk gezouten etenswaren. Vermijd gesuikerde frisdranken en bewerkt vlees.
alcohol 6. Indien u alcohol drinkt, beperk de hoeveelheid. Geen alcohol drinken is beter om uw risico op kanker te verlagen.
Vermijd te veel blootstelling aan de zon 7. Vermijd te veel blootstelling aan de zon, vooral voor kinderen. Bescherm u tegen de zon. Ga niet naar de zonnebank.
Bescherm u tegen kankerverwekkende stoffen 8. Bescherm u tegen kankerverwekkende stoffen op het werk door de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften te volgen.
radon 9. Ga na of u in uw woning bent blootgesteld aan straling door hoge radonconcentraties. Onderneem actie om hoge radonconcentraties te verlagen.
Advies voor vrouwen 10. Voor vrouwen: borstvoeding geven verlaagt uw risico op kanker. Beperk het gebruik van hormoonvervangende therapie tijdens de menopauze. Deze therapie verhoogt uw risico op bepaalde soorten kanker.
vaccinatieprogramma’s

 

11. Zorg ervoor dat uw kinderen deelnemen aan vaccinatieprogramma’s voor hepatitis B voor pasgeborenen en het humaan papillomavirus voor jonge meisjes.

opsporing

 

12. Neem deel aan georganiseerde screeningprogramma’s voor darmkanker (m/v), borstkanker (v), baarmoederhalskanker (v).

 

 

Campagne prolongitudine

Getuigenissen

Nienke is vrijwilligster Animaties in het organisatiecomité van Levensloop Sint-Truiden. Ontdek haar getuigenis.Lees verder