Minder kans op kanker met 12 goede voornemens

De Europese Code tegen Kanker

Ontdek de campagne Prolongitudine

Eén kanker op drie zou vermeden kunnen worden door een aangepaste levensstijl. Maar hoe begint u daaraan? Klik op onderstaande afbeeldingen en ontdek enkele goede voornemens voor dit jaar!

rook niet 1. Rook niet. Gebruik geen enkele vorm van tabak.
Maak uw woning rookvrij. 2. Maak uw woning rookvrij. Ondersteun het rookvrije beleid op uw werk.
overgewicht 3. Werk aan een gezond lichaamsgewicht.
bewegen 4. Zorg voor lichaamsbeweging in uw alledaagse leven. Beperk de tijd die u zittend doorbrengt.
eet_gezond 5. Eet gezond: geef de voorkeur aan volkorenproducten, peulvruchten, fruit en groenten. Beperk uw consumptie van voedingsmiddelen met veel calorieën, rood vlees en sterk gezouten etenswaren. Vermijd gesuikerde frisdranken en bewerkt vlees.
alcohol 6. Indien u alcohol drinkt, beperk de hoeveelheid. Geen alcohol drinken is beter om uw risico op kanker te verlagen.
Vermijd te veel blootstelling aan de zon 7. Vermijd te veel blootstelling aan de zon, vooral voor kinderen. Bescherm u tegen de zon. Ga niet naar de zonnebank.
Bescherm u tegen kankerverwekkende stoffen 8. Bescherm u tegen kankerverwekkende stoffen op het werk door de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften te volgen.
radon 9. Ga na of u in uw woning bent blootgesteld aan straling door hoge radonconcentraties. Onderneem actie om hoge radonconcentraties te verlagen.
Advies voor vrouwen 10. Voor vrouwen: borstvoeding geven verlaagt uw risico op kanker. Beperk het gebruik van hormoonvervangende therapie tijdens de menopauze. Deze therapie verhoogt uw risico op bepaalde soorten kanker.
vaccinatieprogramma’s

 

11. Zorg ervoor dat uw kinderen deelnemen aan vaccinatieprogramma’s voor hepatitis B voor pasgeborenen en het humaan papillomavirus voor jonge meisjes.

opsporing

 

12. Neem deel aan georganiseerde screeningprogramma’s voor darmkanker (m/v), borstkanker (v), baarmoederhalskanker (v).

 

De Europese Code tegen Kanker

De Europese code tegen Kanker stelt simpele en wetenschappelijk bewezen maatregelen voor om kanker te voorkomen. Deze aanbevelingen komen voort uit een project gecoördineerd door het internationaal Centrum voor Kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie en gecofinancierd door de Europese Unie. De campagne is opgericht door Stichting tegen Kanker dankzij de steun van zijn donateurs om ieders aandacht te vestigen op wat hij kan doen om zijn risico op kanker te verkleinen.

Lees meer over de Europese code tegen Kanker

Campagne prolongitudine

Getuigenissen

Stichting tegen Kanker wil patiënten helpen om hun voorkomen te verzorgen zodat ze, ondanks de effecten van de ziekte en de behandeling, een positief zelfbeeld en een zo goed mogelijke levenskwaliteit behouden. Lees verder