Prévention soleil à l'école

Preventie begint op school

Iedereen vindt het fijn, maar het zijn toch vooral kinderen die het verdienen om voluit en veilig van de zon te genieten.

Wie zon zegt, zegt ook UV-straling, en die is heel schadelijk voor de nog jonge huid. Daarom moet deze beschermd worden. Als je weet dat we op die manier 9 op de 10 huidkankers kunnen vermijden, waarom zouden we dan die inspanning niet leveren? Stichting tegen Kanker biedt daarom voor de lagere school zonnepreventiemateriaal onder de titel ‘Slimmer in de zon’.

Kinderen brengen elke dag gemiddeld zeven uur door op school, waarvan één tot drie uur in openlucht (speeltijd, middagpauze, sport, uitstappen,…). Tijdens deze openluchtactiviteiten zijn de kinderen blootgesteld aan de zon. Op het vlak van huidkankerpreventie is er een belangrijke rol weggelegd voor de school en de schooldirectie.

Wat de school zoal kan doen

  • ‘Zonneslim’ gedrag promoten bij de leerlingen en het personeel
  • een ‘Zonneslimme’ omgeving creëren (schaduwplaatsen) en ‘Zonneslimme’ activiteiten organiseren
  • Bestel of download ons zonneslim materiaal en leen onze educatieve Koelbox
  • Het opstellen van een smeerhoekje

Een ‘Zonneslim’ beleid laat de leerlingen, de ouders en het personeel het hele jaar door op een veilige manier van de zon genieten. Zo’n beleid hoeft helemaal niet duur te zijn. Je kunt de noodzakelijke veranderingen geleidelijk en met weinig of geen geld invoeren. Een Zonneslimme school komt er niet op één nacht. Een beleid, activiteiten en omgevingsaanpassingen kunnen stap voor stap ingevoerd worden. We bieden scholen de nodige hulpmiddelen aan om die boodschap bij de kinderen te brengen. Registreer u als Zonneslimme school en ontvang de nodige informatie.

Word een Zonneslimme school

Getuigenissen

Fried Ringoot
De liefde.. zonder twijfel de liefde.. voor mekaar, het leven, dingen die je gelukkig maken.. hoe klein dan ook.. :-)Lees verder