Bestraling (radiotherapie) | Stichting tegen Kanker

Bestraling (radiotherapie)

Bestraling of radiotherapie kan bij alle tumoren worden toegepast, maar vindt voornamelijk plaats bij tamelijk vergevorderde tumoren waarbij een operatie niet mogelijk is. Sommige patiënten met een plaveiselcelcarcinoom krijgen na de operatie een bestralingsbehandeling, ook al zijn er nog geen uitzaaiingen gevonden. 

Bestraling is een lokale behandeling met als doel de kankercellen te vernietigen, terwijl de gezonde cellen zo veel mogelijk gespaard blijven. Kankercellen verdragen straling slechter dan gezonde cellen en herstellen minder goed. Gezonde cellen herstellen over het algemeen wel. 

Bijwerkingen

Bestraling beschadigt niet alleen kankercellen, maar ook gezonde cellen. Daardoor zijn bijwerkingen niet uitgesloten:

  • Patiënten kunnen tijdens de bestralingsperiode last hebben van vermoeidheid.
  • Er kan een rode of donker verkleurde huid ontstaan op de plaats van de bestraling. Dit komt vaak voor.
  • Er kunnen bepaalde huidveranderingen optreden, onder meer verkleuringen.

De meeste klachten verdwijnen meestal enkele weken na de behandeling. Sommige mensen merken echter nog lang na hun behandeling dat ze sneller vermoeid geraken dan voorheen. Op de bestralingsafdeling krijg je gericht advies om zo weinig mogelijk last van de bijwerkingen te hebben.

Getuigenissen

In 2011 was Nadine net klaar met haar behandeling tegen borstkanker. Samen met Michèle poseerde ze voor de foto’s die de hoofdstukken haarverzorging en gezichtsbehandelingen in onze schoonheidgids Goed verzorgd, beter gevoel illustreren.Lees verder