Optimale bescherming voor de jongsten

Zonnebrand en huidkanker

De huid van kinderen is nog jong en dus extra gevoelig voor schadelijke uv-stralen. Wie op jonge leeftijd een zware zonnebrand oploopt, heeft een groter risico op huidkanker later. Een verbranding is namelijk een regelrechte aanslag op de huidcellen, en dit kan een blijvende beschadiging van de diepere huidlagen veroorzaken. Extra bescherming van de kinderhuid is belangrijk. Op vakantie bijvoorbeeld, maar zeker ook bij mooi weer thuis in de tuin of op de speelplaats. Het helpt als kinderen al vroeg leren om zich te beschermen tegen te veel zon:

  • door de schaduw op te zoeken, 
  • door beschermende kleding te dragen, en een hoofddeksel en zonnebril
  • door zich in te smeren met zonnecrème.

Huidkankerpreventie in een notendop

Jong geleerd is oud gedaan

Wie houdt niet van de warmte en het licht van de zon! Zeker kinderen. Ze krijgen alle uv-stralen die ze nodig hebben als ze maar regelmatig buitenspelen en bewegen. Dit zonlicht is onmisbaar voor hun gezondheid. Ultraviolette straling zorgt immers voor de aanmaak van vitamine D en dus voor de ontwikkeling van een stevig beenderstelsel.

De huid van kinderen is echter dunner en gevoeliger dan die van volwassenen. De uv-stralen dringen daardoor makkelijker diep door en beschadigen de huidcellen. Vooral kinderen met een lichte huidskleur, met sproeten, die snel verbranden of minder snel bruin worden, moeten extra uitkijken.

Een gouden raad: bescherm je kind tijdens het sporten, tijdens uitstapjes, en het spelen in de tuin. Wijs hen op de risico’s van een teveel aan zon. Maar leer hun vooral zich te beschermen. Dit kan je doen door zelf het goede voorbeeld te geven.

Getuigenissen

Fried Ringoot
De liefde.. zonder twijfel de liefde.. voor mekaar, het leven, dingen die je gelukkig maken.. hoe klein dan ook.. :-)Lees verder