Ontspan veilig in de zon

Wie buiten aan sport doet of deelneemt aan evenementen en (zomer)festivals in open lucht, zal uiteraard makkelijker huidbeschadiging oplopen dan iemand die vaak binnen zit. Probeer vooral te vermijden dat je thuiskomt met een rode neus, zonnebrand of een zonneslag! Merk je toch veranderingen of nieuwe rode of bruine huidvlekjes op, vraag dan een arts om raad. 

Let op bij winter- en watersport! Op het water ben je extra kwetsbaar omdat het oppervlak de UV-stralen reflecteert. In de bergen is de UV-straling sterker en de sneeuw reflecteert die stralen. Zorg ervoor dat je altijd zonnecrème met een hoge beschermingsfactor bij je hebt, en best ook UV-werende lippenstift.

Tips voor organisatoren van concerten en evenementen

  • Integreer het aspect zonbescherming in het algemeen veiligheidsplan.
  • Bescherm de deelnemers en bezoekers, de vrijwilligers en het personeel door ‘Zonneslimme’ maatregelen te nemen (door bijvoorbeeld zonnecrème uit te delen of smeerpunten te voorzien).
  • Bereid het publiek voor door een preventieve boodschap op te nemen in de algemene aankondiging.
  • Moedig het publiek aan om zich tijdens het evenement  tegen de zon te beschermen.
  • Moedig iedereen die bij het event betrokken is (dj, woordvoerder, officials, bands, vrijwilligers, personeel,…) aan om het goede voorbeeld te geven. Geef uniformen die voldoen aan de beschermingsrichtlijnen.
  • Zorg voor voldoende schaduw, of indien nodig voor verplaatsbare schaduw.
  • Zorg ervoor dat er tijdens het event zonnecrème verkocht of verdeeld wordt.

Getuigenissen

“Als onderzoeker weet je behoorlijk goed wat kanker is en wat de ziekte met zich meebrengt. Als geen ander zijn we op de hoogte van het belang van onderzoek naar de ziekte en van een aangepaste zorgverlening. Maar als de ziekte plots in je thuisomgeving inslaat, dan krijgt ze een heel andere dimensie."Lees verder