Ontspan veilig in de zon

Wie buiten aan sport doet of deelneemt aan evenementen en (zomer)festivals in open lucht, zal uiteraard makkelijker huidbeschadiging oplopen dan iemand die vaak binnen zit. Probeer vooral te vermijden dat je thuiskomt met een rode neus, zonnebrand of een zonneslag! Merk je toch veranderingen of nieuwe rode of bruine huidvlekjes op, vraag dan een arts om raad. 

Let op bij winter- en watersport! Op het water ben je extra kwetsbaar omdat het oppervlak de UV-stralen reflecteert. In de bergen is de UV-straling sterker en de sneeuw reflecteert die stralen. Zorg ervoor dat je altijd zonnecrème met een hoge beschermingsfactor bij je hebt, en best ook UV-werende lippenstift.

Tips voor organisatoren van concerten en evenementen

  • Integreer het aspect zonbescherming in het algemeen veiligheidsplan.
  • Bescherm de deelnemers en bezoekers, de vrijwilligers en het personeel door ‘Zonneslimme’ maatregelen te nemen (door bijvoorbeeld zonnecrème uit te delen of smeerpunten te voorzien).
  • Bereid het publiek voor door een preventieve boodschap op te nemen in de algemene aankondiging.
  • Moedig het publiek aan om zich tijdens het evenement  tegen de zon te beschermen.
  • Moedig iedereen die bij het event betrokken is (dj, woordvoerder, officials, bands, vrijwilligers, personeel,…) aan om het goede voorbeeld te geven. Geef uniformen die voldoen aan de beschermingsrichtlijnen.
  • Zorg voor voldoende schaduw, of indien nodig voor verplaatsbare schaduw.
  • Zorg ervoor dat er tijdens het event zonnecrème verkocht of verdeeld wordt.
Laatst aangepast op: 31/01/2020

Getuigenissen

levensloop grant
Levensloop Deinze is een prille organisatie met effect. Na de deelname en fondsenwerving voor Tour of Hope volgt nu de GRANT - Villa Zomernest vzw. Dit lokale project werd ingediend bij Stichting tegen Kanker voor het verkrijgen van een GRANT. Met succes! Villa Zomernest vzw hoort bij de laureaten en ontvangt een bedrag van € 2200 om te investeren in de inrichting van de massageruimte in het inloophuis. In het voorjaar verwachten ze hun gasten te verwelkomen. Lees verder