Red je vel, vermijd de zonnebank

Vermijd de zonnebank voor minder kans op huidkanker. 

Wat is het risico?

Zonnebankgebruikers lopen 20% meer risico op melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. Bij gebruikers onder de 35 jaar loopt het risico zelf op tot 59%!

Het bruin verdwijnt, de beschadiging blijft... Elke zonnebankbeurt verhoogt je kans op huidkanker. Is dat het risico waard? 

Zonnebanken zijn bij wet verboden voor mensen die:

  • ​minderjarig zijn
  • huidtype 1 hebben;
  • zwanger zijn;
  • medicijnen nemen die een verhoogde photosensitiviteit veroorzaken;
  • ooit zijn behandeld voor zonne-keratoses of huidkanker.

En levensgevaarlijk voor mensen die:

  • gemakkelijk verbranden;
  • een groot aantal nevi (vlekjes) hebben;
  • frequent een zonnebrand opliepen tijdens hun jeugd;
  • abnormaal of allergisch reageren op licht;
  • zonblootstelling hebben gehad de afgelopen 48 uur;
  • een door zon beschadigde huid hebben;  
  • kwaadaardige huidletsels hebben.

De 3 grootste misverstanden:

  1. Zonnebanken zijn een veilig alternatief voor zonnen.
    FOUT! Zonnebanken geven UV-licht met een straling gelijk aan een UV-index 12 (indien zij in orde zijn met de wetgeving. Slechts 11 % is effectief in orde). Dat is vele keren hoger dan de UV-index van de zon in België die meestal onder de 6 ligt. 
     
  2. De zonnebank bereidt je huid voor op de vakantie. 
    FOUT! Uit een studie in opdracht van Stichting tegen Kanker blijkt dat de meeste mensen denken dat 'voorbruinen' onder de zonnebank gelijk staat aan minder snel verbranden in de zon. Niets is minder waar. Zonnebankbruin geeft slechts een bescherming die overeenkomt met 2-4 SPF (beschermingsfactor). Verwaarloosbaar dus. Erger nog: de huidschade door de zonnebank kan later huidkanker veroorzaken.
     
  3. Je hebt een zonnebank nodig om vitamine D te produceren.
    FOUT! Vitamine D is essentieel voor een goede gezondheid. Maar je hebt geen zonnebank nodig om ze aan te maken. Een kwartier tot een half uur per dag buiten zonnen is meestal voldoende. Spreek met uw arts voor u vitamine D supplementen gebruikt.

Cijfers en milestones om bij stil te staan:

In Europa sterven er jaarlijks 800 mensen ten gevolge van zonnebankgebruik (Bron BMJ). In 2012 waren er naar schatting 230.000 nieuwe diagnoses van melanoom en 55.500 doden wereldwijd (Bron Globocan WHO 2012).

Wat zijn de maatregelen? 
Er is een verbod voor minderjarigen in: België, Nederland, Finland, Duitsland, Spanje, IJsland, Noorwegen, Litouwen.

  • In 2003 verbood Brazilië zonnebanken voor minderjarigen.
  • In 2009 verbood Brazilië meteen de zonnebank voor iedereen.
  • In 2011 verbood de UK  zonnebanken voor -18 jarigen en salons moeten 20.000 £ boete betalen bij een overtreding.
  • In 2014 bant  Australia alle zonnebanken. 

Hoogste risicocategorie

Op basis van wetenschappelijk onderzoek plaatste het International Agency for Research on Cancer (IARC) de zonnebank in de hoogste risicocategorie voor de ontwikkeling van kanker – dezelfde categorie als tabak en asbest! 

De verklaring zit ‘m in de uv-straling die vrijkomt. De zonnebank geeft vooral uva-straling af, en in mindere mate ook uvb. Lang werd gedacht dat alleen uvb-straling kankerverwekkend was, maar inmiddels staat vast dat uva-straling even schadelijk is. Over beide is nu aangetoond dat ze melanoom en andere huidkankers kunnen veroorzaken. 

Nieuw onderzoek (2011) van het Australia Radiation Protection and Nuclear Safety Agency (ARPANSA) geeft aan dat zonnebankgebruikers worden blootgesteld aan uv-straling die minstens zes keer sterker is dan middagzonlicht

Cijfers gevolgen zonnebankgebruik

Raadpleeg en bestel de folder van onze campagne 'Huidkanker Turbo 3000'

Getuigenissen

Hoe reageer je als een dokter je vertelt dat je ongeneeslijk ziek bent? Johan was eerst kapot van het nieuws. Maar hij besloot om door te zetten, te blijven vooruitgaan, om contact te houden met alle mensen om hem. Deze positieve benadering helpt hem om te blijven volhouden.Lees verder