Welk huidtype heb jij?

Het meest gebruikte schema om iemand in te delen in huidtypes werd ontwikkeld door Thomas B. Fitzpatrick, MD, PHD. Deze indeling gebeurt op basis van de reactie van de huid op de zon, de mate van verbranding en bruining. Voorbeelden worden hier onder gegeven:

Of je huid snel bruin wordt of niet, heb je niet zelf in de hand. Je huidtype is erfelijk bepaald en verandert niet meer. Ook niet door vaker of langer in de zon te blijven.

Op basis van de gevoeligheid van de huid kunnen we zes huidtypes onderscheiden. Huidtype 1, 2 en 3 zijn het gevoeligst voor ultraviolette straling. Ca. 40 % van de Belgen heeft huidtype 1 of 2.

  • Huidtype 1. De huid verbrandt altijd en wordt niet bruin. Het is een heel lichte huid, vaak met sproeten. Mensen met rood of lichtblond haar en lichte ogen hebben meestal huidtype
  • Huidtype 2. De huid verbrandt snel en wordt zeer moeilijk bruin. Het is een lichte huid. Mensen met blond haar, grijze, groene of blauwe ogen hebben meestal huidtype 2.
  • Huidtype 3. De huid verbrandt minder snel en wordt gemakkelijk bruin. Het is een licht getinte huid. Mensen met donkerblond of bruin haar en vrij donkere ogen hebben meestal huidtype 3.
  • Huidtype 4. De huid verbrandt bijna nooit en bruint heel goed. Het is een natuurlijk getinte huid. Mensen met donker haar en donkere ogen hebben meestal huidtype 4.
  • Huidtype 5 De huid verbrandt zeer zelden en bruint intensief. Mensen hebben een donker getinte huid.
  • Huidtype 6. De huid verbrandt nooit en is zeer donker gepigmenteerd of zwart.

Welk huidtype heb jij?  Doe de test

Getuigenissen

Na haar borstkanker besloot Maria om vrijwilliger te worden voor Stichting tegen Kanker. Vandaag is zij een van onze schoonheidsconsulentes die patiënten in de watten leggen. Wat haar motiveert, is anderen de zorgen bieden die zij zelf ontving toen ze ziek was.Lees verder