Wat is het verschil tussen de zonnebank en de zon? De zon zendt verschillende soorten stralen uit, die van elkaar verschillen in golflengte: infraroodstralen, die hoofdzakelijk warmte produceren, zichtbaar licht en ultraviolette (uv) stralen (uva, uvb en uvc). Van de uv-stralen bereiken alleen de uva- en een deel van de uvb-stralen de aarde. De rest wordt tegengehouden door de ozonlaag. Ook de zonnebank geeft uva en uvb af.
De uva-stralen zorgen voor een snelle en kortstondige bruining. Na verloop van tijd gaat de huid daardoor er ouder en slapper uitzien. Bovendien kan uva de ooglens beschadigen. De uvb-stralen zorgen wel voor een langdurige bruining, maar op korte termijn geeft dit verbranding. De bruining van de huid is in feite een verdedigingsmechanisme tegen een verdere verbranding. Het is echter ook een teken dat de huid is beschadigd. Het maakt in dat opzicht geen verschil of de uv-stralen afkomstig zijn van de zon of van de zonnebank.
Is het een goed idee om onder de zonnebank te gaan voor je gaat zonnen? Dat is een wijdverspreid misverstand. Door eerst onder de zonnebank te gaan, denkt men de huid beter bestand te maken tegen de felle vakantiezon. Het is wel zo dat de bruining, en ook de tijdelijke verdikking van de huid, een beperkte bescherming vormt (slechts een SPF van 3) tegen de schadelijke uv-stralen.
Vergeet niet dat de bruining ook schade berokkent: je huid wordt immers meer aan uv-stralen blootgesteld. Conclusie: je doet er veel beter aan om je huid gewoon goed te beschermen tijdens je vakantie.
Zijn zelfbruiners een alternatief? Er zijn tal van crèmes en tabletten op de markt om te bruinen zonder zon. Ze beschermen je echter niet tegen uv-stralen.
Zonnecrèmes en bodylotions met een pigment geven je huid weliswaar een kleurtje maar blijf je niettemin voldoende beschermen. Sommige tabletten kunnen ook schadelijk zijn.