Voeding en kankerpreventie : feiten & fabels

Wetenschappelijk onderzoek leert ons steeds meer over het verband tussen voeding en kanker. In voeding zitten namelijk stoffen die het risico op kanker, behalve positief, ook negatief kunnen beïnvloeden. Het is echter belangrijk om te weten dat voeding slechts één van de bepalende factoren is bij het ontstaan van kanker. Kanker is het resultaat van verschillende wijzigingen op cellulair niveau. Sommige daarvan zijn gelinkt aan onze levenswijze, andere zijn erfelijk bepaald. Kun jij de feiten van de fabels onderscheiden?

De cijfers, vermeld in onderstaande fiches, refereren naar een nationale enquête die Ipsos uitvoerde in opdracht van Stichting tegen Kanker, in 2015.

Lees hier alles over voeding en kanker

Laatst aangepast op: 28/10/2016

Visvetten, of omega-3 vetzuren, beschermen tegen kanker

ONWAAR. Ondanks alle berichten over de weldaden ervan is er geen bewijs dat ze bescherming kunnen bieden tegen kanker.

Lees verder

‘Gewone’ voeding is tegen kanker even waardevol als biologische voeding

WAAR. Biologische voeding heeft geen bewezen invloed op het kankerrisico

Lees verder

Een glaasje wijn per dag verlaagt het kankerrisico

ONWAAR. Om alcoholgerelateerde kankers te voorkomen, drink je best geen alcohol. 

Lees verder

Overgewicht verhoogt veel minder het kankerrisico dan roken

ONWAAR. Gewicht, voeding en fysieke activiteit lijken een rol te spelen in het ontstaan van zo’n 30% van alle kankers. Roken is daarentegen de oorzaak van net iets meer dan 30% van alle kankers. 

Lees verder

Wie geen overgewicht heeft, maar wel een ‘buikje’, heeft toch een hoger kankerrisico

WAAR. Een ‘buikje’ verhoogt vooral het risico op kanker van dikke darm en endeldarm, en mogelijk op borstkanker.

Lees verder

Wie kunstmatige zoetstoffen gebruikt, heeft geen hoger risico op kanker

WAAR. Van aspartaam of stevia is nog nooit een kankerverwekkend effect aangetoond, niet bij de mens, niet bij dieren, en niet bij hoge doses. 

Lees verder

Plantaardige oliën kunnen het kankerrisico verhogen

WAAR & ONWAAR. Er is geen overtuigend bewijs dat plantaardige oliën het kankerrisico verlagen of verhogen. Wel kunnen ze overgewicht in de hand werken. En er is overtuigend bewijs dat overgewicht het risico kan verhogen op verschillende kankers!

Lees verder

Soja in de voeding verhoogt het borstkankerrisico

ONWAAR. Onderzoek toonde aan dat de consumptie van soja het borstkankerrisico niet verhoogt.

Lees verder

‘Superfoods’ tegen kanker bestaan echt

ONWAAR. Kanker is in principe een multifactoriële aandoening, die zelden of nooit ontstaat onder invloed van een enkele factor. Een enkele factor, zoals bijvoorbeeld een ‘superfood’, zal dus ook nooit in staat zijn om kanker te voorkomen. 

Lees verder

Niet te veel rood vlees, bereid vlees en vleeswaren eten kan het risico op dikkedarmkanker beperken

WAAR. Er is overtuigend bewijs dat deze voedingsmiddelen verband houden met kanker van dikkedarm en endeldarm.

Lees verder

Getuigenissen

“Als onderzoeker weet je behoorlijk goed wat kanker is en wat de ziekte met zich meebrengt. Als geen ander zijn we op de hoogte van het belang van onderzoek naar de ziekte en van een aangepaste zorgverlening. Maar als de ziekte plots in je thuisomgeving inslaat, dan krijgt ze een heel andere dimensie."Lees verder