Een glaasje wijn per dag verlaagt het kankerrisico | Stichting tegen Kanker

Een glaasje wijn per dag verlaagt het kankerrisico

ONWAAR

Verre de vin rouge

1 op 3 Belgen denkt dat een glaasje wijn per dag het kankerrisico verlaagt. Dat is fout. 

Om alcoholgerelateerde kankers te voorkomen, drink je best geen alcohol. Alcohol kan immers het risico verhogen op verschillende kankers: mond, keel, strottenhoofd, slokdarm, maag, borst (vrouwen), dikke- en endeldarm, en lever.

Alcohol levert bovendien heel wat calorieën, waardoor het overgewicht in de hand kan werken. En er is overtuigend bewijs dat overgewicht het risico kan verhogen op meer dan 10 verschillende kankers

Wat kanker betreft, is wijn niet minder schadelijk dan bier of andere dranken. De hoeveelheid alcohol is bepalend. Iedere serveereenheid bevat evenveel alcohol: een wijnglas met wijn (12 cl) bevat evenveel als een bierglas met bier (25 cl) of een borrelglaasje met sterke drank (2 cl).

Wel zouden wijn en ook sommige andere alcoholische dranken enig beschermend effect kunnen bieden naar hart- en vaatziekten en algemene sterfte toe. Studies hierrond spreken elkaar tegen. Bij meerdere glazen per dag zal de schadelijkheid van de alcohol bovendien al snel de bescherming overtreffen… 

Onze tip

Meer lezen?

Laatst aangepast op: 27/02/2017

Getuigenissen

Erik
We zijn in 2001. Erik Briers viert zijn vijftigste verjaardag en ‘trakteert’ zichzelf op een gezondheidscheck bij de huisarts. Het begin van een rollercoaster die nog steeds niet is uitgebold.Lees verder