‘Gewone’ voeding is tegen kanker even waardevol als biologische voeding

WAAR

Logo label Bio Union Européenne

Meer dan de helft van de Belgen denkt dat biologische voeding geen bewezen invloed heeft op het kankerrisico, en zij hebben het bij het rechte eind.

De positieve effecten van groenten en fruit in kankerpreventie werden in studies ook gezien bij conventionele teelt, zelfs als hierbij bijvoorbeeld pesticiden en meststoffen worden aangewend.

De reden hiervoor is ongetwijfeld dat voor het gebruik van deze stoffen bij wet grenshoeveelheden worden opgelegd. Op die manier wordt schadelijkheid voor de consument maximaal tegengegaan.
Studies hebben ook naar kanker toe inderdaad niet overtuigend kunnen aantonen dat de minimale hoeveelheden waarin deze stoffen nog aanwezig zijn in de voeding, een verhoging van het kankerrisico geven.

Heel actueel is het probleem van het tegelijkertijd consumeren van meerdere additieven. Veel consumenten kiezen vandaag voor bereide producten. Op die manier krijgen we op een dag heel wat additieven binnen, en de vraag is wat het effect is van al die additieven samen. Ook al blijven we voor ieder additief onder de dagelijkse norm … Of er een probleem is, en voor welke combinaties, wordt momenteel onderzocht bij de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA).

Voor personen met het risico aan hoge dosissen pesticiden blootgesteld te worden (zoals bijvoorbeeld niet-bio landbouwers) is het belangrijk voorzorgs- en beschermingsmaatregelen te nemen tijdens en na het besproeien.

Wie zich zorgen maakt over de aanwezigheid van contaminanten in de menselijke voeding kan onze tips hieronder toepassen en natuurlijk opteren voor producten met biolabel. En het blijft een mooi gebaar naar onze planeet toe. Maar omwille van hun prijs zijn ze niet voor iedereen weggelegd. Toch zijn er andere, eenvoudige tips waarmee je je inname en de cumulatie van contaminanten kan beperken.

Onze tips

  • Zorg voor variatie in je voeding. Volg bijvoorbeeld de seizoenen voor groenten en fruit.
  • Spoel groenten en fruit grondig. Dat vermindert de hoeveelheid pesticiden. Het verwijdert ze niet altijd volledig, want sommige zitten in het vruchtvlees.
  • Koop in verschillende winkels. Wissel bijvoorbeeld af van bakker (en van broodsoorten), beenhouwer (en van vleessoorten),…
  • Wissel merken af. Bijvoorbeeld je merken van kant- en klaarmaaltijden, snacks, …
  • Wissel af in viskeuze, en consumeer die 2 à 3 keer per week. Dat is voldoende voor de weldoende effecten ervan, terwijl de toxiciteit beperkt wordt van contaminanten in de vetfractie van vis, zoals kwik, dioxines en pcb’s.
  • Beperk de consumptie van zoetwatervis (barbeel, brasem, forel, karper, meerval, paling) tot 2 keer per maand (1 voor vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven, kinderen onder de 3 jaar, jonge meisjes en adolescenten). Dit omwille van hun hoge gehalte aan pcb’s (polychloorbifenyl, een klasse van kankerverwekkende chemische stoffen).

Meer lezen?

Getuigenissen

Peter Schodts
Ik put mijn kracht uit mijn familie, mijn vriendin en mijn vrienden, die me oprecht steunen.Lees verder