Meer dan de helft van de Belgen denkt dat biologische voeding geen bewezen invloed heeft op het kankerrisico, en zij hebben het bij het rechte eind.
De positieve effecten van groenten en fruit in kankerpreventie werden in studies ook gezien bij conventionele teelt, zelfs als hierbij bijvoorbeeld pesticiden en meststoffen worden aangewend.
De reden hiervoor is ongetwijfeld dat voor het gebruik van deze stoffen bij wet grenshoeveelheden worden opgelegd. Op die manier wordt schadelijkheid voor de consument maximaal tegengegaan.
Studies hebben ook naar kanker toe inderdaad niet overtuigend kunnen aantonen dat de minimale hoeveelheden waarin deze stoffen nog aanwezig zijn in de voeding, een verhoging van het kankerrisico geven.
Heel actueel is het probleem van het tegelijkertijd consumeren van meerdere additieven. Veel consumenten kiezen vandaag voor bereide producten. Op die manier krijgen we op een dag heel wat additieven binnen, en de vraag is wat het effect is van al die additieven samen. Ook al blijven we voor ieder additief onder de dagelijkse norm … Of er een probleem is, en voor welke combinaties, wordt momenteel onderzocht bij de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA).
Voor personen met het risico aan hoge dosissen pesticiden blootgesteld te worden (zoals bijvoorbeeld niet-bio landbouwers) is het belangrijk voorzorgs- en beschermingsmaatregelen te nemen tijdens en na het besproeien.
Wie zich zorgen maakt over de aanwezigheid van contaminanten in de menselijke voeding kan onze tips hieronder toepassen en natuurlijk opteren voor producten met biolabel. En het blijft een mooi gebaar naar onze planeet toe. Maar omwille van hun prijs zijn ze niet voor iedereen weggelegd. Toch zijn er andere, eenvoudige tips waarmee je je inname en de cumulatie van contaminanten kan beperken.