Niet te veel rood vlees, bereid vlees en vleeswaren eten kan het risico op dikkedarmkanker beperken

WAAR

vlees vleeswarenBijna 1 op 2 Belgen is zich nog niet bewust dat rood vlees, bereid vlees en vleeswaren het kankerrisico kunnen verhogen. Toch is er overtuigend bewijs dat deze producten verband houden met kanker van dikkedarm en endeldarm. Die kankers behoren, bij zowel mannen als vrouwen, tot de top 3 van de meest voorkomende kankers in België. Vleeswaren verhogen bovendien mogelijk het risico op maagkanker.

Tot rood vlees hoort alle vlees (rund, varken, lam, wild, …) behalve gevogelte. Vaak wordt vooral over rood vlees gesproken als boosdoener. Toch zijn bereid vlees en vleeswaren (bereid gehakt, worsten, vleeswaren, …) eens te meer af te raden, omdat ze meer kankerverwekkende stoffen bevatten, zoals zout et nitrieten, die tijdens hun fabricatie worden toegevoegd.

Ook de bereidingswijze speelt een rol. Roken, maar ook bereidingen aan temperaturen boven de 200° (bakken, wokken, bbq,…) leiden tot de vorming van kankerverwekkende stoffen. Die worden overigens ook gevormd bij bereiding van vis en gevogelte…

Onze tip

  • Beperk de consumptie van rood vlees (rund, varken, schaap), bereid vlees en vleeswaren (salami, worst, paté,...)  tot maximum 500 g per week.. 
  • Voeg kruiden en specerijen toe bij de bereiding van vlees, en serveer met veel groenten.
Laatst aangepast op: 15/12/2017

Getuigenissen

clara
Onze hersenen zijn het centrum van onze gedachten, onze emoties en onze gevoelens. Ze bepalen de werking van alle andere organen en van ons lichaam. Maar hoe belangrijk onze hersenen ook zijn, het maakt ze niet immuun voor kanker. Elk jaar krijgen in België ongeveer 800 mensen te horen dat ze een hersentumor hebben, een goedaardige of een kwaadaardige. Lees de getuigenis van Clara.Lees verder