Niet te veel rood vlees, bereid vlees en vleeswaren eten kan het risico op dikkedarmkanker beperken

WAAR

vlees vleeswarenBijna 1 op 2 Belgen is zich nog niet bewust dat rood vlees, bereid vlees en vleeswaren het kankerrisico kunnen verhogen. Toch is er overtuigend bewijs dat deze producten verband houden met kanker van dikkedarm en endeldarm. Die kankers behoren, bij zowel mannen als vrouwen, tot de top 3 van de meest voorkomende kankers in België. Vleeswaren verhogen bovendien mogelijk het risico op maagkanker.

Tot rood vlees hoort alle vlees (rund, varken, lam, wild, …) behalve gevogelte. Vaak wordt vooral over rood vlees gesproken als boosdoener. Toch zijn bereid vlees en vleeswaren (bereid gehakt, worsten, vleeswaren, …) eens te meer af te raden, omdat ze meer kankerverwekkende stoffen bevatten, zoals zout et nitrieten, die tijdens hun fabricatie worden toegevoegd.

Ook de bereidingswijze speelt een rol. Roken, maar ook bereidingen aan temperaturen boven de 200° (bakken, wokken, bbq,…) leiden tot de vorming van kankerverwekkende stoffen. Die worden overigens ook gevormd bij bereiding van vis en gevogelte…

Onze tip

  • Eet weinig (max. 500 g per week) rood vlees, zoals rund-, varkens- en lamsvlees. Eet geen tot zo weinig mogelijk bewerkt vlees (vleeswaren, ham, paté, salami, worst, bereid gehakt,...).
  • Voeg kruiden en specerijen toe bij de bereiding van vlees, en serveer met veel groenten.
Laatst aangepast op: 6/02/2019

Getuigenissen

Christine verneemt dat ze kanker heeft wanneer zij en haar man het over een tweede kindje hebben. Ze getuigt over haar gevecht tegen de ziekte, de gevolgen ervan op haar dagelijkse leven en de steun die zij vond in de diensten van de Stichting.Lees verder