Plantaardige oliën kunnen het kankerrisico verhogen | Stichting tegen Kanker

Plantaardige oliën kunnen het kankerrisico verhogen

WAAR & ONWAAR

plantaardige olïe olijv

Belgen zijn heel verdeeld over de invloed van plantaardige oliën op het kankerrisico: meer dan de helft denkt dat er geen invloed is, minder dan de helft dat ze bescherming bieden en ongeveer 10% dat ze het kankerrisico bevorderen… Het juiste antwoord is dus genuanceerd.

Er is geen overtuigend bewijs dat plantaardige oliën het kankerrisico verlagen of verhogen.

Wel kunnen ze, net als dierlijke vetten, overgewicht in de hand werken. Vetten, van welke aard ook, zijn immers de voedingsstoffen die het meeste calorieën leveren. Bovendien bestaan plantaardige oliën voor 100% uit vet.  En er is overtuigend bewijs dat overgewicht het risico kan verhogen op meer dan 10 verschillende kankers

Ook kunnen plantaardige oliën onder invloed van licht, lucht en warmte/verhitting kankerverwekkende stoffen vormen. Hieronder vindt u onze tips om dit te vermijden.

Onze tips

  • Laat plantaardige oliën niet open staan, sluit ze goed af.
  • Bewaar ze in donker glas of ander materiaal, en anders in een donkere ruimte.
  • Niet alle oliën zijn geschikt om te verhitten. Gebruik de olie waarvoor ze bestemd is, dat staat op de verpakking.
  • Respecteer  de houdbaarheidsdatum.

Getuigenissen

“Als onderzoeker weet je behoorlijk goed wat kanker is en wat de ziekte met zich meebrengt. Als geen ander zijn we op de hoogte van het belang van onderzoek naar de ziekte en van een aangepaste zorgverlening. Maar als de ziekte plots in je thuisomgeving inslaat, dan krijgt ze een heel andere dimensie."Lees verder