Al geruime tijd circuleert het gerucht dat soja het ontstaan van borstkanker in de hand kan werken. De oorzaak hiervan zouden de isoflavonen zijn in soja. Dat zijn fyto-oestrogenen, die een analoge (maar veel zwakkere) werking hebben aan onze lichaamseigen oestrogenen. En het zijn net die oestrogenen die een rol spelen bij het ontstaan van hormoongevoelige borstkanker.
Onderzoek toonde echter aan dat de consumptie van soja het borstkankerrisico niet verhoogt. Integendeel, consumptie in de kindertijd zou net bescherming kunnen helpen bieden. Ook tijdens en na borstkanker is de consumptie van soja via de voeding geen probleem.
De meerderheid van de Belgen denkt inderdaad dat soja een beschermend of geen effect heeft op het kankerrisico. Toch is een belangrijke nuance nodig: voedingssupplementen met soja zijn immers af te raden. Ze kunnen hoge dosissen fyto-oestrogenen bevatten die net het risico op hormoongevoelige borstkanker kunnen verhogen.
Gebruik 1 à 2 maal per dag een sojaproduct, voor veilige consumptie (geen gevaar voor overconsumptie)
Vervang vlees bij de hoofdmaaltijd en als beleg regelmatig door vegetarische alternatieven, zoals bereidingen op basis van soja (tofu, tempeh, en verwerkt onder de vorm van burgers, blokjes, gehakt).
Gebruik miso (sojabouillon) in plaats van klassieke bouillon, voor bijvoorbeeld soepen.
Neem geregeld een soydrink, -yoghurt, of andere bereiding op basis van soja als tussendoortje. In de afdeling of winkel met natuurvoeding vind je ook bijvoorbeeld edamamebonen (jonge sojabonen) onder de vorm van een snack.
De naam ‘sojascheuten’ is misleidend: eigenlijk betreft het scheuten van de mung- en niet van de sojaboon. Sojascheuten hebben dus niet dezelfde eigenschappen als (de producten afkomstig van) de sojaboon.
Wil je weten hoe je jouw voeding naar een meer plantaardige voeding kan laten evolueren? www.plantaardigplan.be helpt je een handje!