‘Superfoods’ tegen kanker bestaan echt | Stichting tegen Kanker

‘Superfoods’ tegen kanker bestaan echt

ONWAAR

superfood antikanker voedselMeer dan 60% van de Belgen denkt ten onrechte dat zogenaamde ‘superfoods’ (zoals broccoli, chia zaad, goji bessen, groene thee, kurkuma, omega 3, tomaat/lycopeen, …) het kankerrisico kunnen verlagen. 

Kanker is in principe een multifactoriële aandoening. Dat betekent dat ze zelden of nooit ontstaat onder invloed van een enkele factor. Een enkele factor, zoals bijvoorbeeld een ‘superfood’, zal dus ook nooit in staat zijn om kanker te voorkomen.

Wel is aangetoond dat gezonde voeding kan helpen om kanker te voorkomen. Maar het kankerrisico zal nog meer kunnen dalen als er ook aandacht is voor andere beschermende factoren zoals het aanpakken of vermijden van overgewicht, voldoende fysieke activiteit, niet roken, deelnemen aan vaccinatieprogramma’s, enzovoort.

Wanneer er wordt gesproken over ‘superfoods’, gaat het meestal om groenten en fruit of andere plantaardige, vaak exotische, voedingsmiddelen. In groenten en fruit werden tot nu toe al 10 000 stoffen met mogelijk kankerbeschermende werking geïdentificeerd. En inderdaad, ook superfoods bevatten deze stoffen. Maar ook andere groenten en fruit die de media niet halen bevatten ze, en zijn het onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. En dat onderzoek lijkt net te tonen dat het de combinatie van deze stoffen is die een zogenaamde ‘synergetische’ werking heeft, wat zoveel is als een ‘1 + 1  = 3 –effect’. Variatie biedt dus een ruimere kankerbescherming, dan het zich beperken tot enkele superfoods…

Voedingssupplementen bieden ook geen alternatief voor de superfoods, Een gezonde en evenwichtige voeding moet voorrang krijgen. Zo toonde onderzoek algemeen een daling van de sterfte en een stijging van de overleving voor wie de dagelijkse aanbeveling groenten en fruit volgt. Voor vitaminen- en mineralensupplementen was er geen overtuigend effect.

Onze tips

  • Eet voldoende groente, fruit, volle graanproducten en peulvruchten en varieer zoveel mogelijk (vooral in kleur). Dat kan makkelijk én budgetvriendelijk door de seizoenen te volgen.
  • Eet dagelijks ten minste 5 porties (600 g) groente en fruit.
  • Tot slot lijkt het erop dat, naar kankerpreventie, vooral ook aandacht voor de andere voedingsaspecten belangrijk is.

 

Getuigenissen

clara
Onze hersenen zijn het centrum van onze gedachten, onze emoties en onze gevoelens. Ze bepalen de werking van alle andere organen en van ons lichaam. Maar hoe belangrijk onze hersenen ook zijn, het maakt ze niet immuun voor kanker. Elk jaar krijgen in België ongeveer 800 mensen te horen dat ze een hersentumor hebben, een goedaardige of een kwaadaardige. Lees de getuigenis van Clara.Lees verder