Meer dan 60% van de Belgen denkt ten onrechte dat zogenaamde ‘superfoods’ (zoals broccoli, chia zaad, goji bessen, groene thee, kurkuma, omega 3, tomaat/lycopeen, …) het kankerrisico kunnen verlagen.
Kanker is in principe een multifactoriële aandoening. Dat betekent dat ze zelden of nooit ontstaat onder invloed van een enkele factor. Een enkele factor, zoals bijvoorbeeld een ‘superfood’, zal dus ook nooit in staat zijn om kanker te voorkomen.
Wel is aangetoond dat gezonde voeding kan helpen om kanker te voorkomen. Maar het kankerrisico zal nog meer kunnen dalen als er ook aandacht is voor andere beschermende factoren zoals het aanpakken of vermijden van overgewicht, voldoende fysieke activiteit, niet roken, deelnemen aan vaccinatieprogramma’s, enzovoort.
Wanneer er wordt gesproken over ‘superfoods’, gaat het meestal om groenten en fruit of andere plantaardige, vaak exotische, voedingsmiddelen. In groenten en fruit werden tot nu toe al 10 000 stoffen met mogelijk kankerbeschermende werking geïdentificeerd. En inderdaad, ook superfoods bevatten deze stoffen. Maar ook andere groenten en fruit die de media niet halen bevatten ze, en zijn het onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. En dat onderzoek lijkt net te tonen dat het de combinatie van deze stoffen is die een zogenaamde ‘synergetische’ werking heeft, wat zoveel is als een ‘1 + 1 = 3 –effect’. Variatie biedt dus een ruimere kankerbescherming, dan het zich beperken tot enkele superfoods…
Voedingssupplementen bieden ook geen alternatief voor de superfoods, Een gezonde en evenwichtige voeding moet voorrang krijgen. Zo toonde onderzoek algemeen een daling van de sterfte en een stijging van de overleving voor wie de dagelijkse aanbeveling groenten en fruit volgt. Voor vitaminen- en mineralensupplementen was er geen overtuigend effect.