ONWAAR
Meer dan 60% van de Belgen denkt dat visvetten, of omega-3 vetzuren, bescherming bieden tegen kanker.
Ondanks alle berichten over de weldaden ervan is er geen bewijs dat ze, bij inname via de voeding of onder de vorm van supplementen, bescherming kunnen bieden tegen kanker.
Integendeel zelfs: wetenschappelijk onderzoek toonde meer gevallen van prostaatkanker bij een hoog en veelvuldig verbruik van omega 3-vetzuren uit vis (vette vis of supplementen met visolie). Dat zou ook meer agressieve vormen van prostaatkanker in de hand werken.
Onze tips
- Neem geen supplementen op basis van visolie of omega-3 vetzuren, tenzij ze je werden voorgeschreven door een arts.
- Algemeen is volgende visconsumptie aan te raden: 3x per week een portie van 100-150 g magere of halfvette vis (kabeljauw, schelvis, tong, rog, wijting, tonijn, brasem, forel, heilbot ...) en vette vis (zalm, haring, sardines, paling ...), of 2x per week een portie vette vis.
- Voor mannen met verhoogd prostaatkankerrisico: eet maximaal 2x per week een portie van 100-150 g magere of halfvette, of 1x per week een portie vette vis.