Wie geen overgewicht heeft, maar wel een ‘buikje’, heeft toch een hoger kankerrisico | Stichting tegen Kanker

Wie geen overgewicht heeft, maar wel een ‘buikje’, heeft toch een hoger kankerrisico

WAAR

buikje overgewicht
2 op 3 Belgen is zich er niet van bewust dat een ‘buikje’ alleen, zonder dat de weegschaal overgewicht aanduidt, het kankerrisico kan doen toenemen.

Er blijkt een overtuigend verband met kankers van slokdarm, dikkedarm en endeldarm, nieren, pancreas, baarmoederslijmvlies en prostaat. Voor borstkanker, ook een van de 3 meest voorkomende kankers bij vrouwen, zou een ‘buikje’ een verhoogd risico geven na de menopauze.

De mechanismen die ervoor zorgen dat overgewicht het kankerrisico kan doen toenemen, zijn talrijk. Vandaar dat overgewicht al in verband kon worden gebracht met tien verschillende kankertypes . De belangrijkste mechanismen zijn: ontstekingsprocessen, hormoonontregeling en ontregeling van het suikermetabolisme. Net deze laatste zou meer uitgesproken zijn bij mensen met een ‘buikje’.

Onze tips

Laatst aangepast op: 24/11/2017

Getuigenissen

“Ik wou na mijn pensioen nog iets doen. Ik wou me nuttig voelen, bezig zijn met andere mensen en hen mijn tijd geven. Aangezien ik al opleidingen had gevolgd in massage- en psychofysieke therapie, was ik onmiddellijk geïnteresseerd in het werk als schoonheidsconsulente. Ik besloot om de lessen te volgen en vrijwilliger te worden voor Stichting tegen Kanker. Je moet natuurlijk graag en regelmatig naar het ziekenhuis gaan en voeling hebben met communiceren via aanrakingen. Ik heb me ook over mijn angsten voor deze ziekte moeten heen zetten.”Lees verder