Wie geen overgewicht heeft, maar wel een ‘buikje’, heeft toch een hoger kankerrisico | Stichting tegen Kanker

Wie geen overgewicht heeft, maar wel een ‘buikje’, heeft toch een hoger kankerrisico

WAAR

buikje overgewicht
2 op 3 Belgen is zich er niet van bewust dat een ‘buikje’ alleen, zonder dat de weegschaal overgewicht aanduidt, het kankerrisico kan doen toenemen.

Er blijkt een overtuigend verband met kankers van slokdarm, dikkedarm en endeldarm, nieren, pancreas, baarmoederslijmvlies en prostaat. Voor borstkanker, ook een van de 3 meest voorkomende kankers bij vrouwen, zou een ‘buikje’ een verhoogd risico geven na de menopauze.

De mechanismen die ervoor zorgen dat overgewicht het kankerrisico kan doen toenemen, zijn talrijk. Vandaar dat overgewicht al in verband kon worden gebracht met tien verschillende kankertypes . De belangrijkste mechanismen zijn: ontstekingsprocessen, hormoonontregeling en ontregeling van het suikermetabolisme. Net deze laatste zou meer uitgesproken zijn bij mensen met een ‘buikje’.

Onze tips

Laatst aangepast op: 24/11/2017

Getuigenissen

Na haar borstkanker besloot Maria om vrijwilliger te worden voor Stichting tegen Kanker. Vandaag is zij een van onze schoonheidsconsulentes die patiënten in de watten leggen. Wat haar motiveert, is anderen de zorgen bieden die zij zelf ontving toen ze ziek was.Lees verder