Wie geen overgewicht heeft, maar wel een ‘buikje’, heeft toch een hoger kankerrisico

WAAR

buikje overgewicht
2 op 3 Belgen is zich er niet van bewust dat een ‘buikje’ alleen, zonder dat de weegschaal overgewicht aanduidt, het kankerrisico kan doen toenemen.

Er blijkt een overtuigend verband met kankers van slokdarm, dikkedarm en endeldarm, nieren, pancreas, baarmoederslijmvlies en prostaat. Voor borstkanker, ook een van de 3 meest voorkomende kankers bij vrouwen, zou een ‘buikje’ een verhoogd risico geven na de menopauze.

De mechanismen die ervoor zorgen dat overgewicht het kankerrisico kan doen toenemen, zijn talrijk. Vandaar dat overgewicht al in verband kon worden gebracht met tien verschillende kankertypes . De belangrijkste mechanismen zijn: ontstekingsprocessen, hormoonontregeling en ontregeling van het suikermetabolisme. Net deze laatste zou meer uitgesproken zijn bij mensen met een ‘buikje’.

Onze tips

Laatst aangepast op: 24/11/2017

Getuigenissen

“Er was bij mij geen sprake van een voorgeschiedenis van borstkanker in mijn familie, ik behoorde niet tot een risicogroep. Voor ik ziek werd, was ik dus helemaal niet bezig met kanker of met preventie, hoewel we een betrekkelijk gezond leven leidden. Ik zou durven zeggen dat preventie belangrijker geworden is sinds ik ziek werd. En niet enkel in verband met borstkanker, maar in verband met alles, of het nu gaat om tabak, de zon, voeding ... Lees verder