Wie gezond leeft, vermindert het risico op kanker. Maar ook wie een kankerbehandeling achter de rug heeft, volgt best onderstaande leef- en voedingstips op. Een gezond gewicht, een evenwichtige voeding en voldoende fysieke activiteit helpen het risico op herval of een nieuwe kanker te beperken.
(de termen in blauw kan je aanklikken om de huidige aanbevelingen errond te raadplegen)
Houd je gewicht binnen gezonde grenzen* en voorkom gewichtstoename op volwassen leeftijd.
* gezonde grenzen = Body Mass Index (BMI) tussen 18,5 en 24,9 kg/m2.
Maak lichaamsbeweging onderdeel van je dagelijks leven – wandel meer (minstens 30 minuten per dag) en zit minder.
Maak groenten en fruit (minstens 5 porties = 600g per dag), maar ook volkorenproducten en peulvruchten een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding.
Eet weinig (max. 500 g per week) rood vlees, zoals rund-, varkens- en lamsvlees. Eet geen tot zo weinig mogelijk bewerkt vlees (vleeswaren, ham, paté, salami, worst, bereid gehakt,...).
Drink vooral water en ongezoete dranken.
Voor de preventie van kanker drink je best geen alcohol. Beperk je consumptie ervan in ieder geval tot één (vrouwen) à twee (mannen) consumpties per dag.
Probeer de voedingsstoffen die je nodig hebt alleen uit voeding te halen.
Borstvoeding is goed voor zowel moeder als kind. Het kan voor beiden het risico op kanker en andere ziekten helpen beperken.
Referenties