Voedingstips

Wie gezond leeft, vermindert het risico op kanker. Maar ook wie een kankerbehandeling achter de rug heeft, volgt best onderstaande leef- en voedingstips op. Een gezond gewicht, een evenwichtige voeding en voldoende fysieke activiteit helpen het risico op herval of een nieuwe kanker te beperken. 

Tips

(de termen in blauw kan je aanklikken om de huidige aanbevelingen errond te raadplegen)

  • Blijf op een gezond gewicht

Houd je gewicht binnen gezonde grenzen* en voorkom gewichtstoename op volwassen leeftijd.

* gezonde grenzen = Body Mass Index (BMI) tussen 18,5 en 24,9 kg/m2.

  • Kom in beweging

Maak lichaamsbeweging onderdeel van je dagelijks leven – wandel meer (minstens 30 minuten per dag) en zit minder.

  • Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten

Maak groenten en fruit (minstens 5 porties = 600g per dag), maar ook volkorenproducten en peulvruchten een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding.

Eet weinig (max. 500 g per week) rood vlees, zoals rund-, varkens- en lamsvlees. Eet geen tot zo weinig mogelijk bewerkt vlees (vleeswaren, ham, paté, salami, worst, bereid gehakt,...).

  • Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers

Drink vooral water en ongezoete dranken.

Voor de preventie van kanker drink je best geen alcohol. Beperk je consumptie ervan in ieder geval tot één (vrouwen) à twee (mannen) consumpties per dag.

Probeer de voedingsstoffen die je nodig hebt alleen uit voeding te halen.

  • Voor moeders: geef je baby borstvoeding, indien mogelijk

Borstvoeding is goed voor zowel moeder als kind. Het kan voor beiden het risico op kanker en andere ziekten helpen beperken.

Referenties

World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective.2018.

Meer lezen 

Laatst aangepast op: 5/02/2019

Getuigenissen

“Er was bij mij geen sprake van een voorgeschiedenis van borstkanker in mijn familie, ik behoorde niet tot een risicogroep. Voor ik ziek werd, was ik dus helemaal niet bezig met kanker of met preventie, hoewel we een betrekkelijk gezond leven leidden. Ik zou durven zeggen dat preventie belangrijker geworden is sinds ik ziek werd. En niet enkel in verband met borstkanker, maar in verband met alles, of het nu gaat om tabak, de zon, voeding ... Lees verder