Vaccinatie tegen HPV en baarmoederhalskanker

Uitstrijkjes, als middel om baarmoederhalskanker op te sporen, waren lange tijd het enige beschikbare wapen in de strijd tegen deze kanker. 

Baarmoederhalskanker bleek echter het gevolg te zijn van een chronische infectie met zeer besmettelijke virussen: de papillomavirussen (HPV), daarom werd er gewerkt aan een vaccin tegen die virussen.

Geef de papillomavirussen minder kans!

Vandaag kunnen de meeste baarmoederhalskankers vermeden worden dankzij inenting tegen HPV's.

Wat je moet weten:

 • Het gaat om een preventief vaccin, je kunt er dus geen kanker mee behandelen.
 • Dit vaccin geeft geen 100% bescherming tegen baarmoederhalskanker! Ook voor de ingeënte vrouwen blijven geregelde uitstrijkjes daarom onmisbaar (meestal om de 3 jaar, tussen 25 en 65 jaar).​

Uitstrijkjes

Opsporing via uitstrijkjes blijft onmisbaar, ook voor de reeds ingeënte vrouw.

Waarom? 

 • De bescherming die de huidige vaccins tegen baarmoederhalskanker bieden, is 70%, de resterende 30% moeten we dus opsporen met uitstrijkjes.

Voor welke leeftijd?

Uitstrijkjes worden voorgesteld aan vrouwen vanaf dat ze seksueel actief worden, en in elk geval vanaf 25 jaar.

Hoe?

De opsporing via uitstrijkjes verloopt over meerdere stappen:

 • Eerste uitstrijkje;
 • Indien dit eerste uitstrijkje normaal is, wordt een jaar later een tweede uitstrijkje genomen:
 • Indien ook het resultaat van het tweede uitstrijkje normaal is, worden de volgende uitstrijkjes om de 3 jaar herhaald, tot de leeftijd van 65 jaar;
 • Indien een uitstrijkje een abnormaal resultaat oplevert, zal de arts een zo spoedig mogelijk controleonderzoek voorstellen.

Meer lezen over het opsporen van baarmoederhalskanker

 

Vaccinatie

De betrokken HPV-virussen

Op dit ogenblik zijn al een honderdtal HPV-virussen geïdentificeerd. De meeste zijn onschadelijk. Sommige zijn echter betrokken bij baarmoederhalskankers.

 • HPV 16: het meest schadelijke van de papillomavirussen, want aanwezig bij 50% van de gevallen.

 • HPV 18: aanwezig bij 10 à 15% van de gevallen. 
 • Volgens afnemende frequentie: HPV 45, HPV 31 en HPV 33.Dankzij het vaccin dat werd samengesteld tegen de virussen van type 16 en 18, zijn ongeveer 70% van de baarmoederhalskankers te vermijden.De ideale leeftijdDe ideale leeftijd voor de vaccinatie ligt vóór het eerste mogelijke contact met HPV, anders gezegd vóór de leeftijd van de eerste seksuele relaties, omstreeks ongeveer 12 jaar. De vaccinatie tegen HPV's wordt momenteel aanbevolen voor vrouwen van 9 tot 26 jaar.Er loopt nog wetenschappelijk onderzoek om te bepalen of deze vaccins nuttig kunnen zijn voor vrouwen die niet tot deze leeftijdscategorie behoren. Ook voor jonge vrouwen die al seksuele relaties hebben gehad en die al contact hadden met sommige HPV-variëteiten, kan het vaccin nog een beschermend effect hebben, weliswaar minder doeltreffend.Merk op dat dit vaccin alleen een preventieve waarde heeft en niet wordt gebruikt ter behandeling van bestaande, HPV-gerelateerde aandoeningen van de baarmoederhals.De vaccinatie (inenting)Deze wordt toegediend door inspuiting van drie opeenvolgende dosissen, gespreid over een periode van in totaal 6 maanden.

De ziekteverzekering betaalt deze inspuitingen terug voor meisjes van 12 tot 18 jaar.De kostprijsDankzij de terugbetaling bedraagt de kostprijs voor de volledige vaccinatie voor de patiënte:

 • 10,80 euro per dosis, of 32,40 euro in plaats van 390,66 euro

 • 7,20 euro per dosis, of 21,60 euro indien de patiënte verhoogde tussenkomst geniet (RVV- of OMNIO-statuut)
 • 0,00 euro indien de vaccinatie wordt aangeboden via de schoolgeneeskundeDaarnaast komen bepaalde ziekteverzekeringen eveneens tussenbeide in de kosten. Vraag in dit verband informatie aan je ziekenfonds.

Meer informatie over vaccinatie tegen baarmoederhalskanker vind je in onze brochure.

Laatst aangepast op: 22/10/2018

Getuigenissen

Na haar borstkanker besloot Maria om vrijwilliger te worden voor Stichting tegen Kanker. Vandaag is zij een van onze schoonheidsconsulentes die patiënten in de watten leggen. Wat haar motiveert, is anderen de zorgen bieden die zij zelf ontving toen ze ziek was.Lees verder