Vaccinatie tegen HPV en baarmoederhalskanker

Screening, als middel om baarmoederhalskanker op te sporen, waren lange tijd het enige beschikbare wapen in de strijd tegen deze kanker. 

Baarmoederhalskanker bleek echter het gevolg te zijn van een chronische infectie met zeer besmettelijke virussen: de papillomavirussen (HPV), daarom werd er gewerkt aan een vaccin tegen die virussen.

Merk op dat dit vaccin alleen een preventieve waarde heeft en niet wordt gebruikt ter behandeling van bestaande, HPV-gerelateerde aandoeningen van de baarmoederhals.

Geef de papillomavirussen minder kans!

Vandaag kunnen de veel baarmoederhalskankers vermeden worden dankzij inenting tegen HPV's.

Wat je moet weten:

  • Het gaat om een preventief vaccin, je kunt er dus geen kanker mee behandelen.
  • Dit vaccin geeft geen 100% bescherming tegen baarmoederhalskanker! Ook voor de ingeënte vrouwen blijft geregelde screening daarom onmisbaar: een uitstrijkje elke 3 jaar, of HPV-screening elke 5 jaar (van 25 tot 65 jaar).​

Screening

Opsporing via screening blijft onmisbaar, ook voor de reeds ingeënte vrouw. De bescherming die de huidige vaccins tegen baarmoederhalskanker bieden, is 70%, de resterende 30% moeten we dus opsporen met screening.

Lees op deze pagina meer over de screening. (link: https://www.kanker.be/alles-over-kanker/alle-types-kanker/baarmoederhalskanker/onderzoeken)

Vaccinatie

Op dit ogenblik zijn al een honderdtal HPV-virussen geïdentificeerd. De meeste zijn onschadelijk. Ondermeer HPV 16, 18,  45, 31 en 33 zijn echter betrokken bij baarmoederhalskankers. In de toekomst zal dat rijtje ongetwijfeld nog verder worden uitgebreid.


Dankzij het vaccin dat werd samengesteld tegen de virussen van type 16 en 18, zijn ongeveer 70% van de baarmoederhalskankers te vermijden. Er zijn ook andere vaccins die nog meer types bevatten.

De ideale leeftijd voor vaccinatie

De ideale leeftijd voor de vaccinatie ligt vóór het eerste seksuele contact (omdat dat meestal het moment is dat men met HPV wordt besmet). Daarom wordt vaccinatie aangeraden tussen 9 en 14 jaar. Zo kan met de discussie van seksuele activiteit loskoppelen van vaccinatie. Op die leeftijd zijn er ook maar 2 dosissen nodig, terwijl er na 14 jaar 3 dosissen nodig zijn.

Ook voor vrouwen die al seksuele relaties hebben gehad, kan het vaccin nog een beschermend effect hebben, maar het zal minder doeltreffend zijn omdat zij al aan HPV zijn blootgesteld. Er is momenteel geen test om te kijken of vaccinatie nut kan hebben na seksueel contact.


De kostprijs

Als je het vaccin neemt wanneer het op school wordt aangeboden dat is het helemaal gratis.

Als je het zelf op voorschrift neemt, dan kan het (deels) worden terugbetaald, vraag je mutualiteit over de voorwaarden, of vraag je arts of apotheker om raad.


Meer informatie over vaccinatie tegen baarmoederhalskanker vind je in onze brochure.

 

Getuigenissen

An-Sofie is 27. Delphine nog jonger: 24. Niet meteen het stereotiepe beeld van “patiëntes”. En toch zijn ze dat. Ze kregen alletwee voor hun 25e te horen dat ze een melanoom hadden, de gevaarlijkste huidkanker die er is. Opmerkelijk: als ze toen wisten wat ze nu weten over uv, was het nooit zover gekomen. Vandaag zijn deze levenslustige dames in remissie en ze hebben een boodschap, die op een dag misschien wel jouw leven kan redden: Bescherm jezelf tegen te veel zon!Lees verder