Lexicon: Bronchoscopie

Ingreep waarbij men een endoscoop gebruikt (dun instrument vergelijkbaar met een buis voorzien van een lampje en een lens) om de trachea (of de luchtpijp), de bronchiën (of de luchtpijpvertakkingen) en de longen te onderzoeken of te behandelen.

Men kan cellen of weefsel wegnemen om te onderzoeken onder de microscoop. Artsen kunnen ook een beroep doen op bronchoscopie om een bloeding te stoppen of om tumoren of vreemde stoffen te verwijderen.

Het type endoscoop dat gebruikt wordt voor deze ingreep wordt een bronchoscoop genoemd. Een starre bronchoscoop is een metalen holle buis die men gebruikt tijdens ingrepen waarbij men een betere toegang dient te hebben tot de longen, om bijvoorbeeld een bloeding te stoppen of om vreemde stoffen of tumoren te verwijderen. Een flexibele bronchoscoop is een dunne buis voorzien van een bundel van optische vezels die foto's versturen vanaf een camera die vastgemaakt is aan het uiteinde van het instrument. Artsen gebruiken een flexibele bronchoscoop om weefsel dat diep in de bronchiën (of de luchtpijpvertakkingen) en de longen zit te onderzoeken en af te nemen.

Kies een letter
5 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z