1 januari 2021: Enkel nog neutrale pakjes en geen tabaksreclame meer in krantenwinkels

Alliantie voor een Rookvrije Samenlevingwoensdag, 30 december 2020

Stichting tegen Kanker is blij met deze overwinningen

Maar volgens de nieuwe rookenquête 2020 wil de Belg meer

 

 

30 december 2020 – Vanaf 1 januari 2021 wordt enkel nog het neutrale sigarettenpakje verkocht in België. Bij de start van het nieuwe jaar worden de oude pakjes definitief naar het museum verwezen. Tabaksreclame is vanaf 1 januari ook helemaal verboden in krantenwinkels.

Stichting tegen Kanker is bijzonder opgetogen over deze maatregelen waar ze jarenlang voor gestreden heeft. Ze stroken helemaal met de conclusies uit de jaarlijkse enquête rond tabaksgebruik. Daaruit blijkt immers dat de Belgen steeds meer openstaan voor antitabaksmaatregelen.

 

De federale regering besliste recent om de taksen op tabaksproducten op te trekken. Twee andere tabaksdossiers die nu volle aandacht moeten krijgen van onze regeringen, zijn het aanbieden van rookstophulp en het verminderen van het aantal verkooppunten.

 

MINDER VERKOOPPUNTEN

 

Stichting tegen Kanker pleit samen met de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving voor het verminderen van het aantal verkooppunten.  Startend met een verbod op tabaksautomaten en een verkoopverbod in nachtwinkels om vooral jongeren te beschermen. Ook supermarkten kunnen een verkoopverbod opgelegd krijgen. Dit zijn immers winkels die genoeg andere producten in de aanbieding hebben om zonder tabaksverkoop te kunnen overleven. In Nederland stopt in 2024 de verkoop van tabak in circa 6.400 supermarkten. De verwachting is dat dit tot 2030 zorgt voor zo’n 120.000 minder Nederlanders die roken: een enorme gezondheidswinst. Ook in België zou dit een prioriteit moeten zijn.

Image

Wat vindt de Belg hiervan?

 

Uit de rookenquête 2020 blijkt dat het draagvlak bij de Belgische bevolking groot is. De meerderheid van de Belgen wenst dat winkelketens zelf stoppen met het verkopen van tabaksproducten, naar het voorbeeld van Kruidvat. Het zijn voornamelijk de niet-rokers waar 7 op 10 voorstander is, maar ook 1 op 3 rokers is pro.

 

De helft van de bevolking gaat akkoord om richting retailers te kijken, maar de overgrote meerderheid staat achter maatregelen richting tabaksproducenten. Zo pleit 55% bij de overheid voor een verbod op sigarettenautomaten en 50% vindt dat er te veel verkooppunten voor tabakswaren zijn en dat de overheid dit aantal moet reduceren. 7 op 10 Belgen gaat ermee akkoord dat tabaksproducenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij willen hen een heffing laten betalen waarmee kosten omtrent roken betaald kunnen worden of hen verplichten om binnenin de verpakking een overheidsboodschap mee te geven.

 

MEER ENGAGEMENT OP ROOKSTOPHULP VAN OVERHEIDSWEGE.

 

Meer dan 3 op 4 Belgen vindt dat de overheden extra moeten inzetten op het verminderen van tabaksgebruik en dat ze bij hun contacten met de tabaksindustrie zeer terughoudend en transparant moeten zijn. Bijna 3 op 4 Belgen staat achter grote rookstopcampagnes door de overheid en achter het terugbetalen van doeltreffende geneesmiddelen voor een rookstop.

 

SAMEN OP WEG NAAR EEN ROOKVRIJE SAMENLEVING

 

Nicotine is zeer verslavend en sigaretten en andere tabaksproducten zijn ontwikkeld om zo verslavend mogelijk te zijn. Suzanne Gabriels, expert tabakspreventie: “De meerderheid van de rokers raakte als kind verslaafd, op een moment dat weloverwogen (meerderjarige) toestemming onmogelijk was. Overheden hebben de plicht om rookstophulp te faciliteren, maar ook om kleine winkeliers te helpen.” Vandaar dat Stichting tegen Kanker eerst de grote spelers (supermarkten) wil laten stoppen met de verkoop van tabaksproducten en vervolgens de overblijvende verkooppunten ondersteunen in hun reconversie naar een businessmodel zonder sigaretten. Op termijn komen we zo tot een rookvrije samenleving.

 

We kunnen rokers, die wanhopig proberen te stoppen met hun dodelijke verslaving, niet in de steek laten, alleen maar omdat anderen zo verder winst kunnen blijven maken.

 

TABAKSTOP

 

Rokers die op zoek zijn naar hulp om te stoppen met roken kunnen gratis contact opnemen met Tabakstop 0800 111 00 of www.tabakstop.be, een dienst van Stichting tegen Kanker met steun van de overheden.