10% meer kans op kanker met ultra-bewerkte voeding?

Aliments ultra-transformésVrijdag, 23 februari 2018

Franse onderzoekers onderzochten het verband tussen ultra-bewerkte voeding en kanker. Wie z’n consumptie hiervan met 10% verhoogt, zou ook z’n risico op kanker met 10% doen toenemen.

Bron: Fiolet T. et al. Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ 2018;360:k322, Feb 14, 2018.

 

Commentaar van Stichting tegen Kanker

De nadelen van ultra-bewerkte voeding

Het onderzoek nam ultra-bewerkte voeding onder de loep. Dat is voeding die sterk industrieel bewerkt is. Daaronder vallen verschillende producten, zoals kant-en-klaar maaltijden, fastfood, industriële broodsoorten, instant soepen en pasta, vleesbereidingen, suiker- en vetrijke tussendoortjes/desserts als aperitiefkoekjes en chocoladerepen, frisdranken, enzovoort.
Vaak bevatten die veel (verzadigde) vetten, suikers en toegevoegd zout. Anderzijds zijn ze vaak arm aan ondermeer vezels en vitaminen.

 

Verband met kanker?

Ultra-bewerkte voeding bevat doorgaans weinig of geen ‘bio-actieve’ of gezondheidsbevorderende stoffen. Daarom helpt ze niet beschermen tegen kanker. Dat doet een gezonde, evenwichtige voeding, rijk aan vezels, groenten en fruit wel.
Bovendien is ultra-bewerkte voeding doorgaans heel energierijk, waardoor ze overgewicht en obesitas in de hand kan werken. En die laatste verhogen het risico op meer dan tien verschillende kankers …

Meer onderzoek nodig

De piste die in deze studie wordt aangereikt, moet nog verder onderzocht worden, aldus ook de onderzoekers zelf. 
Andere factoren in ultra-bewerkte voeding spelen namelijk mogelijk ook een rol, zoals industriële bereidingstechnieken, toevoeging van additieven, enzovoort.
Mensen die veel van dit soort voeding consumeren, hebben doorgaans ook algemeen een ongezondere leefstijl. Ze roken bijvoorbeeld ook, of zijn te weinig fysiek actief.
Ook dat zijn factoren die de toename van het kankerrisico kunnen verklaren.

Ultra-bewerkte voeding te mijden?

Een gezonde en evenwichtige voeding, als onderdeel van een gezonde leefstijl, kan je risico op kanker helpen beperken. 
Af en toe ultra-bewerkte voeding nuttigen kan, maar blijft best een uitzondering. Net als natuurlijk geen ultra-bewerkte voeding kopen, maar thuis ‘gezond basisvoedsel’ ongezond bereiden, door bijvoorbeeld vaak frituren, veel zout, vet en suiker te gebruiken. 
Momenteel heeft ultra-bewerkte voeding echter een aandeel van 44.6 % in de aankopen van Belgische gezinnen. We kunnen dus beslist beter….

Meer lezen?

Hier vindt u alles over een gezonde leefstijl in kankerpreventie.

________________________________________