In 2021 financiert Stichting tegen Kanker 63 onderzoeksprojecten voor een totaalbedrag van 23,8 miljoen Euro

Répartition par universités GrantsDinsdag, 8 december 2020

In 2021 financiert Stichting tegen Kanker

63 onderzoeksprojecten voor een totaalbedrag van 23,8 miljoen Euro

 

Om de twee jaar lanceert Stichting tegen Kanker een oproep naar onderzoeksprojecten in de oncologie om fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek te financieren.  Dit jaar zijn 63 veelbelovende projecten van verschillende universiteiten en ziekenhuisinstellingen in het hele land geselecteerd. Dankzij de vrijgevigheid van de donateurs kan € 23,8 miljoen over de projecten worden verdeeld.

 

Onderzoek financieren om kanker terug te dringen

 

Financiering van wetenschappelijk onderzoek is de belangrijkste missie van Stichting tegen Kanker. Alleen via onderzoek kunnen genezingskansen vergroten en de levenskwaliteit van patiënten verbeterd worden. Dankzij de vooruitgang in kankeronderzoek is vandaag nog 70% van de mensen in leven 5 jaar na hun kankerdiagnose. Dat is 30% meer dan 30 jaar geleden. Stichting tegen Kanker is opgetogen over deze vooruitgang en trots hieraan te kunnen bijdragen. Maar er is nog veel te doen... Want kanker komt steeds vaker voor. En ondanks een verhoogde kans op genezing dankzij voortgezet kankeronderzoek, sterven nog steeds te veel mensen aan de ziekte.

Grote dank aan onze donateurs

 

Het is enkel dankzij de vrijgevigheid van donateurs en partners dat Stichting tegen Kanker kan bijdragen tot de financiering van kankeronderzoek. De 23,8 miljoen euro die dit jaar zijn toegekend, zijn uitsluitend afkomstig van giften.

 

"Het is dankzij deze vrijgevigheid dat we de levenskwaliteit van patiënten kunnen blijven verbeteren en kanker kunnen terugdringen, om uiteindelijk hoop om te zetten in overwinning", aldus Benoit Koerperich, Algemeen Directeur van Stichting tegen Kanker.

Innovatieve en gedurfde projecten

 

Hoe meer onderzoek over de ontwikkeling van kanker, hoe meer de complexiteit van de ziekte wordt blootgelegd. Om nog meer kennis te verwerven en die kennis om te zetten in steeds effectievere behandelingen, financiert Stichting tegen Kanker innovatieve en gedurfde projecten in fundamenteel, translationeeel en klinisch onderzoek.

 

In fundamenteel onderzoek  zijn de volgende thema's  gericht op een beter begrip van kankerontwikkeling:

 

- Genen en kanker

- Immunotherapie

- Metabolisme, invasie en metastases.

 

Een van de geselecteerde onderzoeksprojecten wordt geleid door Prof. Stein Aerts.

Project: OncoAI - a machine-learning framework to predict cancer cell vulnerability at the gene-regulatory level.

 

Alternate text

"We zijn vereerd om financiering te mogen ontvangen van Stichting tegen Kanker. Dit zorgt voor een wereld van verschil in ons onderzoek. Vandaag bereikt de technologische vooruitgang om kankercellen te bestuderen een ongeziene snelheid. Wereldwijd worden grote hoeveelheden gegevens uitgelezen voor honderdduizenden kankercellen, waarbij voor elke individuele kankercel de genoomsequentie, het epigenoom, hun spatiale verwantschappen, en al hun actieve genen kunnen worden gemeten. Dankzij deze nieuwe financiering kunnen wij, in het Laboratorium voor Computationele Biologie, computerwetenschappers en ingenieurs aantrekken die de kwaadaardigheid van kankercellen zullen trachten te modelleren, te “vatten” in wiskundige modellen, gebruik makend van artificiële intelligentie. Voor elk soort kankercel hopen we de belangrijkste spelers te identificeren, samen met de DNA mutaties in het genoom. Wij hopen dat onze modellen nieuwe inzichten zullen verschaffen, verbeterde diagnoses kunnen verwezenlijken, en nieuwe therapeutische paden zullen blootleggen. Wij gaan ervoor, hartelijk dank."

 

Prof. Stein Aerts, VIB Group Leader & Professor KU Leuven

KU Leuven/VIB – LKI Kankerinstituut

In translationeel en klinisch onderzoek zijn de volgende thema's gericht op het verbeteren van behandelingen en levenskwaliteit van patiënten op lange termijn:

 

- Prognostische en voorspellende factoren

- Gerichte behandelingen

- Immunotherapie

 

Een van de geselecteerde onderzoeksprojecten wordt geleid door Prof. Dr. Baki Topal.

ProjectEffects of immunotherapy on the cellular landscape and immune milieu in locally advanced pancreatic ductal adenocarcinoma.

 

Alternate text

Door het gebrek aan een doeltreffende behandeling blijft pancreaskanker één van de meest dodelijke kankers. Dankzij de financiële steun van Stichting tegen Kanker zullen we de interactie tussen ons immuunsysteem en de kankercellen beter begrijpen. Met de verworven inzichten zullen we op zoek gaan naar nieuwe en betere behandelingen. 

De resultaten van dit onderzoek zullen ons toelaten om het effect van immuuntherapie bij pancreaskanker beter in kaart te brengen, zodat we ons eigen immuunsysteem kunnen versterken om pancreaskanker te overwinnen.”

 

Prof. Dr. Baki Topal, voorzitter departement Oncologie

UZ Leuven – KU Leuven – LKI Kankerinstituut

Selectie door een jury van internationale wetenschappelijke raden en experten

 

Stichting tegen Kanker omringt zich met erkende professionals en experten om de onafhankelijke selectie van de projecten te garanderen. Twee onafhankelijke wetenschappelijke raden werden bijgestaan door internationale experten. Niet minder dan 422 experten stelden hun expertise ter beschikking van Stichting tegen Kanker bij de analyse en evaluatie van de ingediende projecten.

 

Stichting tegen Kanker is blij dat teams van internationaal gerenommeerde onderzoekers uit het hele land zijn geselecteerd bij vooraanstaande universiteiten en ziekenhuizen.

 

Verdeling per universiteit en soort onderzoek: 

Alternate text
Alternate text

Aantal Grants per universiteit: 

Alternate text