24ste Nationale Kinderkankerdag in Planckendael op 1 oktober

Nationale_Kinderkankerdag_2016donderdag, 28 september 2017

Veilig genieten, met het héle gezin

1 oktober 2017 - Voor het 24ste jaar op rij werken Stichting tegen Kanker, vzw Nationale Kinderkankerdag, dierenpark Planckendael en een massa vrijwilligers op de eerste zondag van oktober (01/10) samen om jonge patiëntjes en hun familie een zorgeloos dagje ontspanning te bieden tijdens de Nationale Kinderkankerdag in dierenpark Planckendael. Dit jaar staat in het teken van de mystieke wezens van een feeëriek bos, met animatie en een slotshow vol sprookjesachtige verbeelding. Er zijn meer dan 1000 mensen ingeschreven. 

Bekijk een filmpje van de Nationale Kinderkankerdag op Youtube.

Bekijk de mediagalerij van voorgaande edities.

Thema: “Mystical Forest” 

Vorig jaar was het thema “Clowns” met hun grappen en grollen, dit jaar willen de organisatoren de patiëntjes & hun brussen trakteren op de wonderlijke fantasiewereld van een feeëriek bos.

Ladychef Sofie Dumont maakt gezonde snack

Vanaf 12 uur is er een gezonde snack voor alle deelnemers. Deze wordt bereid door niemand minder dan Sofie Dumont, die voor de tweede keer haar schouders onder een kinderactiviteit van Stichting tegen Kanker zet. De ladychef deed een eerste try-out op het Kinderkamp van de Stichting: “Ik wilde er zijn voor de kinderen en ze voor even hun ziekte doen vergeten. Samen hebben we de lekkerste dingen klaargemaakt: chocolademousse, cakejes, fruitspiesen, ijs... Het is zo belangrijk dat deze kinderen ook gewoon ‘kind’ kunnen zijn.”

Druk op het gezin verlichten

Kanker zet heel wat druk op de familiebanden. De Nationale Kinderkankerdag brengt daar verandering in. Het gezin dat zich normaal gezien moet organiseren in functie van het zieke kind, kan een gezellige en fijne dag doorbrengen in een betoverend kader. Iedereen krijgt ook de gelegenheid om mensen te ontmoeten die dezelfde moeilijkheden doormaken. De vorige jaren was de Nationale Kinderkankerdag steeds een groot succes en ook dit jaar verwachten de organisaties om en bij de 1000 personen.
Elk jaar stelt men in ons land bij ongeveer 300 kinderen (0-14 jaar) kanker vast. Gelukkig stijgen de geneeskansen elk jaar, maar dat neemt niet weg dat de ziekte een enorme impact heeft op jonge patiëntjes en hun families. Karel Verbist, voorzitter van de vzw Nationale Kinderkankerdag, drukt treffend uit hoe moeilijk het kan zijn om een gezin te zijn als een van de kinderen een ernstige ziekte heeft: “Als een kind ziek wordt, wordt heel het gezin ziek.”

Professionele en discrete omkadering

Vanuit hun ervaring rond kanker weten de Stichting tegen Kanker en de vzw Nationale Kinderkankerdag dat een dagje ontsnappen uit de routine voor patiënten en hun omgeving een hele verademing is. Om alles in de beste omstandigheden te laten verlopen, zijn de verplegers van de kinderoncologische verzorgingscentra van de partij. Er is ook een centrale hulppost ter plaatse, maar de medische omkadering wordt bewust discreet gehouden zodat de kinderen enkel aan hun plezier hoeven te denken.
Stichting tegen Kanker vormt de schakel tussen de ziekenhuizen en de Nationale Kinderkankerdag omdat ze de contacten met de kinderoncologische diensten en de bussen naar het park coördineert. De vele vrijwilligers van de vzw Nationale Kinderkankerdag spannen zich in voor de sponsoring, mankracht, maaltijden enz. Animatie is een gedeelde verantwoordelijkheid. Planckendael is perfect geschikt voor deze gelegenheid omdat het dierenpark alle jonge Belgische kankerpatiëntjes van wie de gezondheidstoestand het toelaat, kan verwelkomen.
De drie partners werken al 24 jaar samen om van deze dag een groot succes te maken. Het avontuur is ook enkel mogelijk dankzij het vertrouwen en de medewerking van de grote kinderoncologische centra van ons land, de steun van talrijke partners en sponsors en de toewijding van een groot aantal vrijwilligers.

Kinderkanker in België

Gelukkig is kanker bij kinderen en adolescenten (0-20 jaar) in België eerder zeldzaam (minder dan 1% van alle kankers). In 2014 waren er 449 nieuwe gevallen, waarvan 300 bij jonge kinderen (0-14 jaar) en 149 bij adolescenten (15-19 jaar). De meest frequente zijn leukemieën, lymfomen en tumoren van het centraal zenuwstelsel. Zij vormen samen meer dan de helft van alle kankers bij kinderen. De voorbije 40 jaar is het genezingscijfer opvallend verbeterd. Gemiddeld geneest 80% van alle kinderen met kanker, tegenover minder dan 50% voor de jaren 70. Er is ruimte voor hoop!