31/5/2021 - Werelddag zonder tabak

Alliantie voor een Rookvrije SamenlevingMaandag, 31 mei 2021

Als niemand meer rookte, konden we 27% van de sterfgevallen aan kanker voorkomen! (*)

 

Tussen roken en kanker is er een duidelijk verband. Iedereen weet dat roken longkanker veroorzaakt, maar weinigen leggen het verband tussen roken en andere vormen van kanker. Terwijl roken het risico op verschillende soorten kankers verhoogt. Roken vermijden is dus erg belangrijk om kanker te bestrijden.

 

Stichting tegen Kanker zet daarom enerzijds in op steun bij het stoppen met roken en anderzijds door onafgebroken bij de overheden te pleiten om werk te maken van  een rookvrije wereld.

 

Longkanker is nog steeds een van de dodelijkste vormen van kanker, met een genezingspercentage van minder dan 20% bij mannen en 30% bij vrouwen. Daarom zet Stichting tegen Kanker met de financiering van wetenschappelijke onderzoeksprojecten in op de verhoging van de genezingskansen van longkanker.

 

Longkanker komt op de eerste plaats, maar er zijn minstens 20 andere kankers die verband houden met roken!

 

Wanneer we denken aan kanker en roken, leggen we onmiddellijk het verband met longkanker. Roken is dan ook de oorzaak van 8 op de 10 gevallen van deze vorm van kanker. Hoewel longkanker zelden voorkomt bij niet-rokers, verhoogt passief roken het risico met 20% voor degenen die op lange termijn worden blootgesteld aan de rook van anderen.

Longkanker is de op twee na meest voorkomende vorm van kanker, na borstkanker en dikke darmkanker bij vrouwen, en staat op de tweede plaats komt na prostaatkanker bij mannen. Het komt vaker voor bij mannen, maar neemt toe bij vrouwen: zelfs al roken ze minder, dan nog ontwikkelen zij meer en sneller kanker. Bij de mannelijke bevolking komt de ziekte vooral voor vanaf de leeftijd van 65 jaar. Vrouwen worden eerder getroffen, vanaf de leeftijd van 55 jaar.

Er zijn meer vormen van kanker die aan roken kunnen worden toegeschreven.

 • Roken verhoogt ook het risico op kanker in het hoofd-halsgebied. In combinatie met overmatig alcoholgebruik wordt dat risico nog eens sterk verhoogd (mond, stembanden, slokdarm, enz.).
 • Mondkanker treft twee tot vier keer meer rokers dan niet-rokers.
 • Roken is de belangrijkste risicofactor voor blaaskanker
 • Leverkanker treft elk jaar meer dan  dan 900 mensen en roken verhoogt het risico.
 • Rokers hebben twee keer zoveel kans op alvleesklierkanker
 • Rokers hebben 1,5 keer meer kans op nierkanker
 • Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die roken
 • Vulvakanker komt ook vaker voor bij vrouwen die roken
 • Roken is bij één op de vijf gevallen van acute myeloïde leukemie een mede-oorzaak.
 • Het is mogelijk dat actief en passief roken het risico van borstkanker bij vrouwen verhoogt en het risico op dikke darmkanker.
 • Mesothelioom van het borstvlies is hoofdzakelijk te wijten aan asbest, maar als dit met tabak wordt gecombineerd, wordt het kankerrisico aanzienlijk verveelvoudigd.
 • Rokers ontwikkelen meer keratosen (verdikkingen van de hoornlaag van de huid), die kunnen uitgroeien tot huidkanker

Meer info :vraag-je-je-af-een-bepaalde-stof-kanker-veroorzaakt/roken-de-belangrijkste

23% rokers in België

 

Volgens de rookenquête van 2019 geeft 23% van de ondervraagden aan te roken en rookt 18% van hen elke dag.

Het percentage rokers ligt beduidend lager bij vrouwen (20% tegen 26% bij mannen), in de lagere en hogere leeftijdsklassen, bij de hogere sociale klasse en in Vlaanderen (22% in Vlaanderen, 27% in Brussel en 25% in Wallonië). Er zijn aanzienlijk meer rokers onder de 45-64-jarigen en in de sociaal-economisch lagere klasse.

"1 op 5 Belgen rookt nog steeds in België... Zij riskeren 8 jaar van hun leven te verliezen en ook vele jaren in slechte gezondheid te leven met een verminderde levenskwaliteit... terwijl de tabaksindustrie winsten opstrijkt." besluit Dr Veronique Le Ray, medisch directeur en woordvoerder van Stichting tegen Kanker, “Stichting tegen Kanker werkt er hard aan om de situatie te veranderen! "

Stichting tegen Kanker zet zich op verschillende fronten in tegen roken

TABAKSTOP

Ten eerste met de gratis Tabakstop lijn, die echt een verschil maakt in de resultaten van stoppen met roken. Cliff, een ex-roker die door een Tabakstop-tabakoloog werd begeleid, getuigt: "Ik ben dankzij de aanmoedigingen en felicitaties van de tabakologe blijvend gestopt. Al haar woorden gaven me een beter gevoel, een garantie dat ik het zou kunnen. Door haar opvolging werd ik gestimuleerd om vol te houden."

 

BETREKKEN VAN DE OVERHEID

Ten tweede, door bij de overheid actief te pleiten voor de uitvoering van antirookmaatregelen die van essentieel belang zijn om een rookvrije wereld te bereiken. "Een toekomst waarin mensen helemaal geen vermijdbare kankers meer hebben, is niet nabij. Een toekomst waarin mensen nauwelijks meer roken lijkt steeds haalbaarder en zal hopelijk binnen 10 tot 20 jaar realiteit zijn", aldus Suzanne Gabriels, expert tabakspreventie bij Stichting tegen Kanker.

 

ONDERZOEKSPROJECTEN

Stichting tegen Kanker financiert ten slotte ook innovatieve onderzoeksprojecten om longkankersterfte terug te dringen. Momenteel lopen er twee onderzoeksprojecten over longkanker en immunotherapie, het eerste in het team van Lamya Daoui & Frank Aboubakar, VUB & UCLouvain, en het tweede onder leiding van Patrick Flamen, van het Bordet Instituut.