Acrylamide in koffie kankerverwekkend?

Acrylamide in koffie kankerverwekkend?Vrijdag, 13 april 2018

Negentig koffiebedrijven, waaronder Starbucks, werden in de Amerikaanse staat Californië verplicht om op hun verpakkingen te waarschuwen voor acrylamide. Die stof in koffie is mogelijk kankerverwekkend.

Bronnen: De Morgen, 31-03-18; Het Laatste Nieuws, 31-03-18
 

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Mogelijk kankerverwekkend
Acrylamide is een stof in onze voeding die het International Agency for the Research on Cancer (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens klasseert. Ook De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) waarschuwt hiervoor. 

Niet alleen in koffie
Koffie zou bij volwassenen zo’n 34% van de dagelijkse totale acrylamide inname via de voeding vertegenwoordigen, aldus EFSA. Niet alleen koffie (en koffievervangers zoals chicorei) bevat immers acrylamide. De stof wordt op een natuurlijke manier gevormd tijdens het bakken of frituren( boven 120°C) van bepaalde voedingsmiddelen, zoals chips, frietjes, koekjes, ontbijtgranen, toast en brood. Gebakken en gefituurde aardappelproducten zijn goed voor 49% van onze dagelijkse inname van acrylamide.
Acrylamide is ook aanwezig in tabaksrook. Voor (passieve) rokers vertegenwoordigt die blootstelling het grootste aandeel.

Wettelijk kader
Op Europees niveau werden er voor de levensmiddelenbedrijven referentiewaarden vastgesteld voor diverse categorieën voedingsmiddelen, waaronder koffie.
Dit jaar zullen er door Europa ook maximumgehalten vastgelegd worden voor levensmiddelen.

Wat kan je zelf doen?
Verschillende voedingsmiddelen en andere producten hebben kankerverwekkende eigenschappen. Alles is kwestie van dosis-effect relatie. Met andere woorden, hoe meer we ervan opnemen, hoe meer ons risico verhoogt, en omgekeerd. Het is dus vooral belangrijk de hoeveelheid te beperken, niet noodzakelijk ze uit te sluiten. Experten benadrukken om het brede plaatje niet uit het oog te verliezen.


De overschrijding van de drempelwaarden zou vooral een probleem zijn voor mensen met een eenzijdig, onevenwichtig eetpatroon. 
Om te vermijden dat je teveel acrylamide inneemt, geldt daarom nog altijd de gouden regel om te kiezen voor een gezonde en gevarieerde voeding.
Verder hebben roken, alcohol en overgewicht nog steeds een veel groter effect op ons kankerrisico dan acrylamide.

Meer over voeding, en andere factoren in kankerpreventie.