Activiteit in de zon?

webbanner uv-index nederlandsVrijdag, 3 juni 2022

Check de uv-index!

De zonnige dagen zijn helemaal terug. Heerlijk, maar niet zonder gevaar. Want de uv-stralen kunnen huidkanker veroorzaken. Het goede nieuws is dat enkele goede gewoonten het risico op huidkanker sterk terugdringen. Uit de uv-monitor blijkt dat wij Belgen ons onvoldoende beschermen (vooral bij recreatieve buitenactiviteiten).

Daarom lanceert Stichting tegen Kanker een sensibiliserende uv-campagne “Check de uv-index”. 

De zon en huidkanker

Wist je dat 1 op de 5 Belgen in de loop van zijn leven met huidkanker te maken krijgt? Dat betekent dat er elke dag meer dan honderd mensen de diagnose krijgen. Dit cijfer omvat alle soorten huidkanker, niet alleen melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. Veruit de meeste huidkankers zijn het gevolg van overmatige blootstelling aan uv-stralen, voornamelijk van de zon, maar ook van zonnebanken. Dat ‘modieus’ bruin kleurtje kan je dus duur komen te staan.

De uv-index checken en de nodige beschermingsmaatregelen nemen, helpt alvast om het huidkankerrisico sterk terug te dringen.

Check de uv-index!

De uv-index meet het niveau van de zon (zonkracht) op een schaal van 0 (zeer laag) tot 11+ (extreem). Het uv-niveau wordt beïnvloed door een aantal factoren: tijdstip van de dag, tijd van het jaar, bewolking, hoogte, locatie en omringende oppervlakten.

In de zomer denkt iedereen eraan zich tegen de zon te beschermen. Maar we vergeten dat vanaf april en zeker mei de zon even krachtig schijnt als in augustus. Ook al voel je ze niet, uv-stralen kunnen je huid al in 15 minuten beschadigen.

Uv kan je rechtstreeks van de zon bereiken maar het kan ook op verschillende oppervlakten weerkaatsen en via deeltjes in de lucht verspreiden. Uv-straling veroorzaakt het bruinen maar ook zonnebrand, vroegtijdige veroudering maar ook oogschade en het is de voornaamste oorzaak van huidkanker.

In België varieert de uv-index van 0 tot 10. Hoger dan 3? Dan beveelt Stichting tegen Kanker de toepassing van  basistips toe:

Zon weren – Kleren – Smeren

  • Zon weren : Blijf tussen 12u en 15u zoveel mogelijk uit de zon en zoek de schaduw op. Wees bewust dat, zelfs in de schaduw, omgevingsstraling van bv. water, zand en sneeuw de blootstelling verhogen.
  • Kleren : Bedek de huid met beschermende kledij, draag een hoofddeksel en een zonnebril met uv-bescherming. Dicht geweven stoffen geven een betere bescherming.
  • Smeren : Smeer de onbedekte huid royaal in met zonnebrandcrème (minstens factor 30, met UVA- en UVB-filters en waterbestendig) om de 2u. Vergeet de lippen en de oren niet. Zonnebrandcrèmes geven geen volledige bescherming en moeten gebruikt worden in combinatie met schaduw en kledij. Smeer zeker na zweten, zwemmen en afdrogen.

De UV-index op jouw plekje onder de zon checken?

Download hieronder gratis de SunSmart Global uv-app!

https://apps.apple.com/be/app/sunsmart-global-uv/id1571645042
https://play.google.com/store/apps/details?id=au.org.cancervic.globaluv

Meer info

http://www.uv-index.be