Al meer dan 300 kankerpatiënten kunnen kinderwens vervullen dankzij oncofreezing

OncofreezingVrijdag, 6 april 2018

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft beslist om “oncofreezing” volledig terug te betalen voor kankerpatiënten. Bij oncofreezing wordt er voor de start van een kankerbehandeliing voortplantingsmateriaal ingevroren en bewaard, zodat het op een later moment kan worden gebruikt.

Oncofreezing is een belangrijke vooruitgang in de strijd tegen kanker, omdat de vruchtbaarheid door sommige behandelingen ernstig kan worden aangetast. Via oncofreezing kunnen zij na hun behandeling toch aan kinderen beginnen. Maggie De Block: “Patiënten moeten zich 100% kunnen focussen op hun genezing. Als ze daarna hun kinderwens opnieuw willen opnemen, kan dat dankzij oncofreezing nog perfect.”

Aangezien oncofreezing een duur proces is dat veel patiënten afschrikt, besliste minister van Volksgezondheid Maggie De Block vorig jaar om dit volledig terug te betalen voor twee groepen patiënten: kankerpatiënten die voor een zware behandeling staan en vrouwen die hun eierstokken preventief laten wegnemen. Intussen laat de minister van Volksgezondheid onderzoeken of ze de terugbetaling kan uitbreiden naar andere patiënten.

In 9 maanden tijd lieten al 303 kankerpatiënten met een kinderwens hun zaad –of eicellen invriezen via “oncofreezing”. Het gaat daarbij vooral om jonge patiënten die voor een zware behandeling staan.

De Stichting juicht de beslissing van Minister De Block toe en hoopt dat het initiatief veel patiënten zal helpen.

bron: persbericht Maggie De Block