Aluminium in deodorants: een risico op kanker?

woensdag, 7 oktober 2015

Op vraag van de minister van Volksgezondheid heeft de Hoge Gezondheidsraad een advies gepubliceerd over een onderwerp dat regelmatig opduikt in de pers: het veronderstelde verband tussen het aluminium dat je in bepaalde cosmetische producten vindt, en kankers (vooral van de borst).

Bron: publicatie van de hoge gezondheidsraad nr. 8866 (http://www.health.belgium.be/internet2Prd/groups/public/@public/@shc/documents/ie2divers/19104754_nl.pdf

Commentaar van de Stichting

Aluminium, bron van ongerustheid

Aluminium wordt veelvuldig gebruikt in een groot aantal cosmetische producten. Vaak houdt men de stof verantwoordelijk voor een aantal kankers, in het bijzonder wanneer het aluminium deel uitmaakt van deodorants (meestal onder de vorm van aluminium chloorhydraat – lees meer via deze link). 

Twee types cosmetische producten worden gebruikt om zweet en onaangename geurtjes tegen te gaan: anti-transpiranten en deodorants. Die laatste voorkomen door middel van bactericiden de zweetgeur die afkomstig is van bacteriën op de huid of ze maskeren de zweetgeur door middel van parfum.

Anti-transpiranten verhinderen dat zweet het huidoppervlak bereikt. Dat gebeurt doordat een laagje van aluminiumhydroxide uit de anti-transpirant de zweetkanalen verstopt. Zo voorkomt het product zweten. 

We brengen beide cosmetica op ons lichaam aan, dicht bij de borst en dicht bij de lymfeklieren. Daarom vrezen heel wat mensen dat er een verband bestaat tussen het gebruik van deze producten en het opduiken van kankercellen, vooral als het om kankers in het supero-laterale kwadrant gaat (het deel van de borst dat zich het dichtst bij de oksel bevindt). 

Studies stellen gerust ... maar moeten bevestigd worden

Heel wat studies onderzochten of dit verband mogelijk is. De wetenschappers van de Hoge Gezondheidsraad analyseerden deze en concludeerden dat het bewijsniveau van een verband tussen het gebruik van een deodorant of anti-transpirant en borstkanker laag is. Sommige studies sluiten dit verband helemaal uit; vele andere bleken van onvoldoende kwaliteit te zijn om rekening te kunnen houden met hun conclusies. 

Om die reden besluit de Hoge Gezondheidsraad dat een oorzakelijk verband tussen deodorant of anti-transpirant en borstkanker niet bewezen is. Niet bewezen, maar ook niet weerlegd, hoewel het ontbreken van enig verband het meest waarschijnlijk lijkt. 

Omdat er geen bewijs is voor een verhoogd risico op huidkanker, maar wel een risico op een reactie ter hoogte van de huid, raadt de HGR volgende dingen aan:

  • gebruik deze producten niet op een beschadigde huid of net na het scheren of epileren
  • gebruik deze producten niet als je zwanger bent
  • kies producten die weinig aluminiumzouten bevatten
  • hou er rekening mee dat zogeheten “natuurlijke” producten ook aluminium kunnen bevatten. Denk maar aan deodorants die het principe van een aluinsteen gebruiken.

De HGR onderlijnt trouwens dat het gehalte aan aluminiumzouten beter aangegeven zou moeten worden op de verpakkingen. Toch stimuleert de Raad ook onderzoekers om hun studies verder te zetten, zodat correct en zorgvuldig in kaart gebracht kan worden of en welk risico er is bij absorptie van aluminium door de okselhuid. 

Conclusie van de Stichting

Wanneer producten onder normale condities gebruikt worden, is er vandaag geen reden om te vrezen voor een verhoogd risico op borstkanker. Als je ongerust blijft, kan je met enkele eenvoudige maatregelen voor lichaamshygiëne hun gebruik beperken. Je kunt ook kiezen voor producten zonder aluminium. Er zijn trouwens andere bewezen risicofactoren voor borstkanker waar je best rekening mee houdt voor je je zorgen begint te maken over deodorant. Alcohol en overgewicht zijn daar twee voorbeelden van.