“Bijdragen aan de vooruitgang in kankeronderzoek is fantastisch”

Patricia LanssiersDinsdag, 6 december 2022

 

Enkele weken geleden nam Patricia Lanssiers de teugels van Stichting tegen Kanker over. Toetreden tot Stichting tegen Kanker als algemeen directrice voelde voor haar “alsof alle puzzelstukjes in elkaar vielen”. In dit interview vertelt ze meer.

Gezondheidszorg, en meer specifiek patiëntenwelzijn, is altijd al een rode draad geweest in uw carrière. Waarom?

Vanwege een meisjesdroom; ik wilde voor mijn mama kunnen zorgen. Er was maar één optie voor mij: werken in de zorg. Ik werkte meer dan 30 jaar lang bij innoverende farmaceutische bedrijven in tal van nationale en internationale leidinggevende functies. Mijn doel was om binnen mijn rol oplossingen te bieden voor gezondheidsproblemen van patiënten.

Daarna wilde ik de wereld van zorginstellingen verkennen. Ik werkte nadien dus voor een federatie en heb daar veel geleerd. Maar in het dagdagelijkse werk waren mijn favoriete vakgebieden – patiëntenzorg en innovatie – daar toch minder aanwezig.

Net op dat moment contacteerde Stichting tegen Kanker u?

“Klopt. Voor mij vielen alle puzzelstukjes toen in elkaar: dichtbij de patiënt staan, maar ook innovatie ondersteunen via de drie missies van Stichting tegen Kanker: wetenschappelijk onderzoek, kankerpreventie en de ondersteuning van mensen met kanker en hun naasten.

Kortom: ik twijfelde geen moment. Ik zei tegen mezelf: “Als ze mij kiezen, dan ga ik ervoor!” Mijn vorige werkgever begreep gelukkig dat dit een keuze vanuit mijn hart was.

Wat is uw eerste indruk?

Ik voel me als een vis in het water. Ik moet nog veel leren, maar ‘het voelt goed’. Ik heb al een aantal geweldige mensen ontmoet, intern, maar bijvoorbeeld ook wetenschappers die voor hun fundamenteel en klinisch onderzoek financiering ontvingen van Stichting tegen Kanker.

Ik denk dat we echt een verschil kunnen maken. Ik woonde net een webinar bij waarin een van de onderzoekers sprak over zijn werk op het gebied van prostaatkanker. Hij benadrukte meermaals hoe belangrijk onze financiering is. Kunnen bijdragen aan de vooruitgang van wetenschappelijk onderzoek, dat is toch fantastisch?!

Wat zijn uw ambities?

Dat zijn er grofweg drie: nadenken over de meerwaarde die Stichting tegen Kanker nog meer kan bieden. Hiervoor een ambitieus team hebben en dan denk ik niet alleen aan de mensen intern, maar ook aan al diegenen die Stichting tegen Kanker een warm hart toedragen, zoals de vele vrijwilligers en de gezondheidsprofessionals die zich inzetten voor Kankerinfo. Zij beantwoorden veel vragen van patiënten en hun families. We zien hen niet, maar ze zijn er wel! Tot slot wil ik ervoor zorgen dat Stichting tegen Kanker op lange termijn haar impact doet gelden: voor ons, voor onze kinderen en voor onze kleinkinderen.

Was er op menselijk vlak iets waardoor u de sprong hebt gemaakt?

Kanker raakt iedereen, direct of indirect. En jammer genoeg vaak van heel dichtbij. Mijn mama is overleden aan kanker, maar zo hebben we bijna allemaal wel een zus of broer, een vriend of een familielid.

Op menselijk vlak wilde ik werken aan iets dat impact heeft. Voor een nobele missie. Dit is ook de rode draad in mijn carrière. Ik zou bijvoorbeeld nooit voor een tabaksbedrijf kunnen werken. Ik ontmoette een keer iemand die daar werkte en het eerste wat ik deed, was haar proberen te overtuigen om daar weg te gaan!

Heeft u nog een specifieke boodschap voor mensen die dit interview lezen?

Heb je feedback voor Stichting tegen Kanker, positief of negatief, laat ons dat dan vooral weten. We willen je mening horen, zodat we er rekening mee kunnen houden en goed (en beter) werk blijven leveren.