Borstkanker behandelen in erkende borstklinieken

borstkankerdonderdag, 16 maart 2023

Stichting tegen Kanker onderschrijft de aanbeveling van het KCE om het multidisciplinair consult (MOC) en de chirurgie bij borstkanker te concentreren in erkende coördinerende borstklinieken

Volgens een nieuwe studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), in samenwerking met de Stichting Kankerregister en klinische experten, uitgevoerd bij 50 000 vrouwen met borstkanker, hebben patiënten behandeld in een centrum zonder erkenning voor borstkanker een aanzienlijk hogere kans om aan borstkanker te overlijden in vergelijking met vrouwen die in een coördinerende borstkliniek worden behandeld.

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in België: meer dan 10.000 patiënten krijgen jaarlijks de diagnose. Stichting tegen Kanker onderschrijft de aanbeveling om het multidisciplinair consult (MOC) en de chirurgie bij borstkanker te concentreren  in erkende coördinerende borstklinieken met een voldoende hoog activiteitenvolume [mag weg: en met kwaliteitsvolle zorg]. In de Belgische kankerbarometer die in 2021 werd voorgesteld, hield Stichting tegen Kanker al een pleidooi voor de  (wettelijke) erkenning van borstklinieken en (kankerspecifieke) referentiecentra/expertise centra. De resultaten van deze studie vragen om adequate maatregelen. Elk van de meer dan 10.000 patiënten die jaarlijks de diagnose borstkanker krijgt, moet kwaliteitsvolle zorg krijgen van een multidisciplinair team mét ervaring. Het kan niet langer dat overlevingskansen afhangen van het centrum waarin ze terecht komten.

Het KCE meent dat dit kan worden bereikt door een verdere reorganisatie van het zorgaanbod. Daarbij moet men zorgen voor een gezond evenwicht tussen kwaliteit van de zorg enerzijds en regionale beschikbaarheid en toegankelijkheid anderzijds. Het KCE benadrukt in zijn aanbevelingen ook dat het voor patiënten, huisartsen en andere zorgverleners duidelijk moet zijn welke centra wettelijk erkend zijn als borstkliniek en welke niet.

Lees hier het volledige persbericht over de studie.

Klik hier voor de lijst van erkende borstklinieken.