BUDDY DEAL

Buddy Dealdonderdag, 21 april 2022

STICHTING TEGEN KANKER ROEPT ROKERS OP OM IN MEI TE STOPPEN MET ROKEN… MET DE STEUN VAN EEN BUDDY

In de maand mei lanceert Stichting tegen Kanker een grootschalige Buddy Deal Campagne om te helpen bij het stoppen met roken. Rokers én hun omgeving worden opgeroepen om de handen (figuurlijk!) in elkaar te slaan. Het doel: één maand lang tabaksvrij blijven met de steun van een ‘buddy’ die je bijstaat. Wist je dat wie één maand lang stopt met roken 5 keer meer kans heeft om er definitief vanaf te geraken? En dat veel ex-rokers aangeven dat het hen nooit gelukt was zonder de steun van een vriend of familielid? Allemaal goede redenen om mee te doen met de Buddy Deal campagne van Stichting tegen Kanker.

Hoe werkt Buddy Deal?

Deelnemers kunnen zich met hun buddy registeren tussen 1 en 30 april via de website. Een buddy kan een partner, vriend, familielid, collega … zijn die de hele maand mei voor de nodige ondersteuning en aanmoediging zorgt. Én die een Buddy Deal sluit met de deelnemer: een tegenprestatie die hij/zij nakomt als er van begin mei tot 31 mei niet gerookt wordt. Dat kan gaan van een snor laten groeien over een lekker etentje tot het hele jaar de auto wassen.

De uitdaging om te stoppen is groot, maar met Buddy Deal wordt de eerste stap gezet. Na de registratie krijgen de deelnemers en buddy's e-mails met heel wat waardevolle tips om het (makkelijker) vol te houden. Op 31 mei mag iemand zich dan al één maand ex-roker noemen! En dat is ook het moment voor de buddy om de tegenprestatie te vervullen.

Frank Vandenbroucke, vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, steunt de campagne Buddy Deal

“Stoppen met roken is niet evident. Het gaat gepaard met vallen en opstaan. Iemand om op terug te vallen, die je motiveert die naar je luistert zonder oordeel, kan echt helpen om je doel voor ogen te blijven houden. Ik ga me zelf ook engageren als buddy om een roker in de maand mei aan te moedigen minstens een maand lang te stoppen.  Ik hoop natuurlijk van harte dat ze hierin slaagt en wens alle rokers die stoppen veel moed en doorzettingsvermogen. Hoe meer mensen we van de sigaret kunnen houden, hoe gezonder onze samenleving.”

Waarom is stoppen met roken zo belangrijk?

Van roken kan je kanker krijgen (19% van alle kankers wordt veroorzaakt door roken), maar ook hartziektes of andere aandoeningen. Elk jaar zijn er in België circa 14.000 rokers die vroegtijdig sterven door hun tabaksverslaving. Ook de levenskwaliteit kan heel erg lijden onder een rookverslaving. Wanneer niet-rokende leeftijdsgenoten nog jarenlang onbekommerd genieten van hun pensioen, kampen veel rokers met allerlei kwalen die de levenskwaliteit inperken. Niet alleen vroeger sterven, maar ook vroeger en langer lijden zijn een gevolg van roken. Maar daar hoeft het niet op uit te draaien; zeker niet als we zo veel mogelijk meehelpen en rokers ondersteunen bij hun rookstop.

“Preventie is één van de belangrijke missies van Stichting tegen Kanker. Stoppen met roken of er helemaal niet mee beginnen, is de beste preventie om heel wat kankers geen kans te geven. Ik hoop oprecht dat vele rokers en hun omgeving meedoen met Buddy Deal in mei en er uiteindelijk in zullen slagen helemaal niet meer te roken.”Benoit Koerperich, algemeen directeur Stichting tegen Kanker.

Meer info: Start met stoppen op buddydeal.be