Carol en haar dochter schuwen de schaduw niet

Filmpje: Carol en haar dochter schuwen de schaduw nietwoensdag, 17 mei 2017

De Prolongitudine-campagne deelt elke maand een nieuwe video met een tip om jouw risico op kanker te verkleinen. In mei is niets te dol onder de parasol!

Over je zonnekapitaal

Ieder mens heeft een zonnekapitaal: de totale hoeveelheid zonlicht die je huid gedurende je leven kan verdragen. De grootte van dat kapitaal verschilt van persoon tot persoon. Naarmate je meer tijd in de zon of onder de zonnebank doorbrengt, raakt je zonnekapitaal sneller op. En groeit het risico voor je huid.

Extra voorzichtig zijn met kinderen

Wist je dat elke zonnebrand tijdens de kindertijd het risico op huidkanker op volwassen leeftijd verhoogt? Geef kinderen dus bij het buiten spelen in de zon een goede laag zonnecrème en een T-shirt dat die tere schouders beschermt. Het is van vitaal belang om hen van jongs af aan de juiste reflexen aan te leren.

Meer weten over de bescherming van kinderen

Enkele cijfers die aantonen waarom het zo belangrijk is zichzelf te beschermen!

  • In 2014 (de meest recente beschikbare cijfers) registreerde men 35 239 gevallen van huidkanker in ons land. Dat is bijna 10% meer dan in 2013!
  • Bij 2925 personen ging het om melanoom, een zeer gevaarlijke en agressieve vorm van huidkanker.
  • In de afgelopen tien jaar is het aantal jaarlijkse nieuwe gevallen van huidkanker verdrievoudigd, en het aantal jaarlijkse nieuwe gevallen van melanoom verdubbeld. Het aantal nieuwe gevallen van huidkanker is gestegen, van iets meer dan 11 000 gevallen in 2004 tot 35 000 gevallen in 2013 (alle gevallen van huidkanker). 
  • Men schat dat in 2014 ongeveer 136 000 mensen in België huidkanker hebben of hadden. Dit aantal zou binnen twintig jaar kunnen stijgen tot 400 000 personen.

Uitdaging voor de zomer: geen enkele zonneslag!

Je vindt hieronder alle tips van Stichting tegen Kanker om zorgeloos te genieten van de zomer zonder te verbranden.

Waarom en hoe beschermen tegen uv-stralen?


De Prolongitudine-campagne

ProlongitudineDe Europese Code tegen Kanker van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omvat 12 aanbevelingen om kanker te voorkomen. Hoe meer aanbevelingen je volgt, hoe lager je risico op kanker. Specialisten menen dat het toepassen van deze 12 tips je risico op kanker met meer dan een derde verkleint!

Stichting tegen Kanker ontwikkelde de Prolongitudine-campagne om deze 12 gezondheidstips te verspreiden onder alle Belgen. Deze originele campagne is een parodiërende reclame voor het nieuwe geneesmiddel “Prolongitudine” en wil een sterke boodschap de wereld insturen: er bestaat geen mirakelpil tegen kanker. Maar JIJ kan er zelf voor zorgen dat je minder risico loopt.

In 2017 zetten we elke maand een video online met een nieuwe tip om jouw risico op kanker te verkleinen.

Lees de 12 tips van de Europese Code tegen Kanker op www.prolongitudine.be.