COVID-19, aanbevelingen van Stichting tegen Kanker na de quarantaine

CoronavirusVrijdag, 13 maart 2020

Nu de piek van het coronavirus, of Covid-19, achter de rug is en we uit quarantaine komen, blijft Stichting tegen Kanker kankerpatiënten en hun families informeren om hen te helpen het risico op infectie te verminderen. Zo moeten de voorzorgsmaatregelen toegepast blijven niet alleen op collectief niveau, maar ook en vooral op individueel niveau voor alle risicogroepen.

Kankerpatiënten zijn vooral tijdens de behandelingsfase vatbaar voor complicaties in het geval van een infectie.

Voor meer informatie, consulteer www.info-coronavirus.be.

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus, (of Covid-19) is een virus dat voor het eerst werd geïdentificeerd tijdens een uitbraak in de Chinese stad Wuhan in december 2019. Coronavirussen zijn een grote familie van virussen die milde ziekten kunnen veroorzaken, zoals verkoudheden, maar ook ernstigere luchtwegaandoeningen.

Covid-19 is zeer besmettelijk. Het kan van persoon tot persoon worden verspreid door de kleine druppeltjes die uit de neus of de mond vrijkomen bij het hoesten of niezen. Je kan Covid-19 krijgen als je deze druppeltjes inademt. Het virus komt het lichaam op die manier binnen via de luchtwegen. Je kan ook in mindere mate geïnfecteerd raken via een oppervlakte waarop deze druppeltjes vallen. Als je een besmette oppervlakte of voorwerp aanraakt, vermijd dan het aanraken van je ogen, neus of mond (omdat het virus via de slijmvliezen van de ogen, neus of mond het lichaam binnendringt). Daarom blijft je handen grondig wassen een belangrijke maatregel.

Sommige besmette mensen ontwikkelen geen symptomen. Andere zullen in mindere of meerdere mate tekenen vertonen (mild, matig of ernstig) die niet verschillen van andere virale aandoeningen die in deze tijd van het jaar veel voorkomen (verkoudheid, griep, enz.). Het kan gaan over koorts, hoest, pijn in de borststreek, ademhalingsmoeilijkheden of zelfs kortademigheid. Andere symptomen kunnen pijn, neusverstopping of loopneus, verlies van smaak- of reukzin, keelpijn of diarree zijn. Sommigen hebben spijsverteringsproblemen. Soms is er nier- of neurologische schade.  De overgrote meerderheid van de mensen met de ziekte herstelt spontaan. In de meeste gevallen is thuisblijven de beste optie in afwachting van het herstel. Een klein aantal mensen zal – soms ernstige - ademhalingsmoeilijkheden ontwikkelen, en zal hulp nodig hebben in het ziekenhuis. Dat wordt door je arts beslist.

Regelmatig bijgewerkte informatie is te vinden op de website: www.info-coronavirus.be

Hoe kan ik me als patiënt beschermen?

Algemene aanbevelingen

 • Respecteer de social distance maatregelen.
 • Vermijd drukke en grote bijeenkomsten.
 • Vermijd nauw contact, handdrukken en knuffels.
 • Spreek liever buiten af dan binnen in gesloten ruimten.
 • Was je handen meerdere malen per dag met zeep en warm water gedurende minstens 40 seconden, of met een hydro-alcoholische gel.
 • Raak je gezicht niet aan.
 • Hoest of nies in de plooi van je elleboog en gebruik wegwerptissues.
 • Vermijd nauw contact met zieke mensen.
 • Reinig vaak aangeraakte voorwerpen en oppervlakken met een huishoudelijke reinigingsspray of doekjes. Deze oppervlakken en objecten zijn onder andere deurklinken, balies, toiletten, toetsenborden, rekken, telefoons, enz.

- Om uzelf en anderen te beschermen, moet u naast social distancing ook een mondmasker dragen dat uw mond en neus bedekt wanneer u in contact komt met andere mensen dan die met wie u samenwoont, vooral in gesloten ruimtes (openbaar vervoer, kantoren, winkels...).

Extra maatregelen voor kankerpatiënten

Naast de aanbevolen hygiënemaatregelen door de FOD Volksgezondheid en Sciensano, zoals hierboven vermeld, is bijzondere voorzichtigheid aan te raden voor zowel kankerpatiënten als voor hun naaste familieleden.

 • Je bent een patiënt in behandeling 

Kankerbehandelingen kunnen je immuunsysteem verlagen. Dit maakt je vatbaarder voor alle infecties, vandaar de algemene preventiemaatregelen die al van kracht waren voordat Covid-19 verscheen. Je mag je behandelingen natuurlijk niet op eigen initiatief onderbreken. Als je je zorgen maakt of vragen hebt, praat dan met je oncoloog. Als je thuis of tussen ziekenhuisopnames in wordt behandeld, beperk dan je uitstapjes en bezoeken. Besteed bijzondere aandacht aan de algemene aanbevelingen en volg ze rigoureus op. Sensibiliseer je omgeving en moedig je familie en vrienden aan om hetzelfde te doen. Voor u en uw dierbaren houdt u best de quarantainemaatregelen zolang mogelijk aan. Dit betekent dat als je je huis verlaat best plaatsen en momenten kiest waarop je alleen, of bijna alleen, kunt lopen.

 • Je bent in remissie of genezen van kanker 

Als je behandeling is afgelopen en je immuniteit weer normaal is dan heb je dezelfde risico's als de bevolking in het algemeen. Dat wil zeggen risico’s die verband houden met leeftijd en andere gezondheidsproblemen (hypertensie, diabetes, enz.). Let op de algemene aanbevelingen en volg ze zo goed mogelijk op. Sensibiliseer de mensen om je heen en nodig ze uit om hetzelfde te doen.

 • Je bent een naaste van een patiënt. 

Wees dubbel waakzaam, want als de ziekte voor jou geen al te ernstige gevolgen heeft, kan het veel gevaarlijker zijn voor je dierbare oudere familieleden die in behandeling zijn of aan chronische gezondheidsproblemen lijden (diabetes, hoge bloeddruk). Hou vooral rekening met de algemene aanbevelingen en volg ze nauwgezet op. Sensibiliseer de mensen om je heen en nodig ze uit om hetzelfde te doen.

 • Voor patiënten, ex-patiënten en familieleden 

Vermijd roken als algemene regel. Roken verhoogt het risico op het ontwikkelen van een ernstige vorm van de ziekte.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik het virus heb opgelopen?

 • Je bent een patiënt in behandeling:

Als je wordt behandeld voor kanker en je koorts en ademhalingsproblemen krijgt, bel dan je oncoloog zoals je dat gewoonlijk zou doen als je tijdens de behandeling koorts krijgt.

En wat er ook gebeurt, volg altijd de algemene richtlijnen.

 • Je bent een voormalige patiënt of familielid van een persoon met kanker die momenteel wordt behandeld:

Neem telefonisch contact op met je arts als je koorts hebt en andere symptomen krijgt, zoals hoest en kortademigheid. Leg uit wat je symptomen zijn en onder welke omstandigheden je denkt dat je Covid-19 hebt opgelopen. Op basis van dit eerste gesprek beslist de gecontacteerde arts of je je al dan niet laat testen. Als je geen speciale zorg nodig hebt, is thuisblijven als je ziek bent de beste manier om overdracht van het coronavirus te voorkomen. Bij twijfel, als je symptomen hebt, vermijd dan contact met iemand die ziek is tijdens de behandeling van kanker om besmetting te voorkomen.

Tot slot

Het is belangrijk om de voorzorgsmaatregelen te respecteren en situaties te voorkomen die een risico vormen voor jou als patiënt of jouw omgeving. Tot op heden is preventie de beste maatregel, aangezien er geen specifieke behandeling voor het Covid-19-virus bestaat. De medische zorg in geval van infectie beperkt zich tot het verlichten van de symptomen en, in zeldzame gevallen van complicaties, tot de behandeling van die complicaties.  Wees dus voorzichtig, vooral voor de zwakkeren (ouderen, mensen die een kankerbehandeling ondergaan of chronisch ziek...)!

Bekijk hier onze veelgestelde vragen rond het Covid-19-virus

Websites:
FOD Volksgezondheid: https://www.info-coronavirus.be
Professionals in de gezondheidszorg: https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Pages/2019-nCoV.aspx