COVID-19 : quel risque selon quel cancer ?

COVID-19: welk risico bij welke kanker?

COVID-19 : quel risque selon quel cancer ?donderdag, 3 september 2020

De universiteiten van Oxford en Birmingham onderzochten welke patiënten met kanker het grootste risico lopen een ernstige vorm van COVID-19 te ontwikkelen, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus.

 

Een studie die de twee Britse universiteiten uitvoerden bij patiënten die worden behandeld in 60 centra in het land toonde aan dat personen met bloedkanker (leukemie, myelomen, lymfomen) meer vatbaar zijn voor het coronavirus dan andere patiënten met kanker. Zij ontwikkelen vaker een ernstige vorm van COVID-19 en hebben een zwaardere behandeling nodig (ventilatie, hospitalisatie op de intensieve zorgen, zelfs overlijden). 

In vergelijking met vrouwen met borstkanker (het type van kanker dat het minst vaak lijkt te leiden tot ernstige complicaties bij een besmetting door het coronavirus) hebben personen met leukemie 57% meer risico om een ernstige vorm van COVID-19 te ontwikkelen.

Het risico bleek vooral groot bij personen met bloedkanker die in de 4 weken vóór hun ziekenhuisopname waren behandeld met chemotherapie.

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Al snel kwam de kans op een verhoogd risico op ernstige complicaties na besmetting door het coronavirus bij personen met kanker ter sprake. Er werden dan ook verschillende studies gedaan bij dit specifieke publiek, waaronder het Britse project onder leiding van de twee prestigieuze universiteiten van Oxford en Birmingham (UKCCMP).

Sinds het begin van de COVID-19-pandemie drong Stichting tegen Kanker meermaals aan op voorzorgsmaatregelen voor personen met kanker. Daarom stelden wij ook onmiddellijk een FAQ op (https://www.kanker.be/coronavirus), beantwoordden we je vragen via Kankerinfo, onderstreepten we hoe belangrijk het is dat patiënten en hun omgeving een mondmasker dragen (dat wij verkopen en gratis verdelen onder patiënten via www.kanker.be/mondmasker)... 

Het is trouwens essentieel dat de diagnose en behandelingen van kanker worden voortgezet, ondanks de pandemie. Beter bepalen welke personen het grootste risico lopen, is dan ook erg belangrijk. Zo kunnen ze het best worden behandeld, afhankelijk van hun risico, maar kunnen we ze ook optimaal adviseren om ze te beschermen. Een doel dat we iedere dag opnieuw nastreven bij Stichting tegen Kanker.