Uit het persbericht - Onderzoek UCLouvain
Stichting tegen Kanker feliciteert het team van prof. Pierre Sonveaux, onderzoeker aan de Université Catholique de Louvain (UCLouvain), voor de vooruitgang in de strijd tegen de ontwikkeling van uitzaaiingen.
Waarom zaait borstkanker uit naar de hersenen, longen, lever en botten, maar nooit naar de oorlel of de grote teen? Aan de UCLouvain zijn Pierre Sonveaux en zijn team erin geslaagd een sensor te identificeren in een menselijk borstkankermodel bij muizen, die verantwoordelijk is voor het tegenhouden van -tumorcellen in de hersenen, waardoor deze hersenuitzaaiingen kunnen ontwikkelen. Zonder deze sensor zouden de tumorcellen niet stoppen in de hersenen en er dus geen uitzaaiingen veroorzaken.
Met de ontdekking van deze sensor is het team van UCLouvain erin geslaagd om een strategie te identificeren die door kankercellen wordt gebruikt om bepaalde organen te koloniseren en er uitzaaiingen te ontwikkelen.
In de toekomst zal het hierdoor mogelijk zijn om deze strategie te testen op andere soorten kanker (leverkanker, longkanker, enz.) en andere organen. Hoewel de identiteitssensor, Cox7b, helaas moeilijk te targeten lijkt voor antikankertherapie, zou het begrip van dit nieuwe mechanisme het mogelijk maken om families van sensoren te systematiseren en te kunnen gebruiken bij de behandeling.
Deze ontdekking is veelbelovend en geeft hoop. Door uitzaaiingen te voorkomen, zouden curatieve therapieën langer kunnen worden toegepast, waardoor de kans op genezing toeneemt.
De afgelopen jaren verleende Stichting tegen Kanker tweemaal financiële steun aan het team van professor Pierre Sonveaux. Deze onderzoeker heeft al voor buitengewone doorbraken gezorgd in het begrijpen van de mechanismen van metastaseontwikkeling. Zijn doel is nieuwe strategieën te ontwikkelen om de vorming van uitzaaiingen te voorkomen en/of de vorming ervan af te remmen.
Als je bedenkt dat 90% van de sterfgevallen door kanker te wijten is aan uitzaaiingen, besef je hoe belangrijk dit watenschappelijk onderzoek is en hoe belangrijk het is om dit financieel te blijven ondersteunen.
Het volledige persbericht vind je op de website van UCLouvain (Frans en Engels), klik hier.