Dit was Levensloop 2018: totaal ingezameld bedrag en eerste steunprojecten Levensloop Grants bekend

LevensloopVrijdag, 21 december 2018

Levensloop België, de vele 24 uursevenementen van Stichting tegen Kanker, ontpopte zich tot een hartverwarmende en succesvolle beweging. Sinds 2011 komen er steeds nieuwe evenementen bij en groeit de community zienderogen. In 2018 werd bijna 4 000 000 euro ingezameld in 27 verschillende gemeentes, door meer dan 650 vrijwilligers, 71 835 deelnemers, door en voor 3938 Vechters (mensen met of na kanker) en mede dankzij tienduizenden bezoekers. Voor meer info zie www.levensloop.be & het filmpje op https://www.youtube.com/watch?v=Atst1jRMFtA. Een deel van het ingezamelde geld gaat sinds dit jaar naar de “Levensloop Grants” van Stichting tegen Kanker.

Levensloop Grants

Sinds vorig jaar kunnen initiatieven die ten goede komen aan het welzijn van patiënten en hun naasten een aanvraag indienen voor steun van Stichting tegen Kanker. Deze “Levensloop Grants” worden gefinancierd met een deel van het geld dat de Levenslopen, in de regio van die initiatieven inzamelden. Met de Levensloop Grants wil Stichting tegen Kanker:

  • Tegemoetkomen aan de groeiende noden op het terrein die niet binnen de huidige ondersteuningsmogelijkheden van de Stichting tegen Kanker passen
  • Tonen aan de gemeenschappen waar Levensloop georganiseerd wordt dat een deel van hun opbrengsten dient om lokale projecten te financieren. Levensloop wordt in de eerste plaats georganiseerd om solidariteit te tonen met de Vechters en hun naasten. Het is dan ook niet meer dan logisch dat een deel van de inkomsten terugvloeit naar lokale projecten voor Vechters en hun naasten.

De Levenslopen uit het eerste seizoen van 2018 (mei - juni) weten nu welke projecten in hun regio gesteund worden door de formidabele inzet die de comités, vrijwilligers en sympathisanten leverden tijdens, voor en na hun 24 uur durende Levensloop. In Vlaanderen werd er euro 110.505,40 toegekend aan 29 projecten. De overige inkomsten zullen aangewend worden voor de financiering van wetenschappelijk onderzoek, etc.

De projecten aan het woord

Vanessa, Warriors against Cancer: “Onze organisatie heeft als missie om mensen met kanker te helpen hun gehavende zelfbeeld te herstellen, zowel tijdens als na het genezingsproces. Nadat een kankerdiagnose wordt vastgesteld, begint allereerst een lange en fysieke strijd tegen deze afschuwelijke ziekte. Daarnaast krijgt echter ook het zelfbeeld en zelfvertrouwen een niet te onderschatten zware deuk. Met Warriors Against Cancer willen we juist de innerlijke kracht en het zelfvertrouwen van mensen met kanker aanmoedigen en stimuleren. Dit doen we door professionele fotoshoots te organiseren waarbij we kankerpatiënten – onze Warriors – voor de lens plaatsen. Het resultaat hiervan vertaalt zich in integere kunstfotografie, voorzien van een stevige dosis fashion. In samenwerking met professionele make-up artiesten en topfotografen laten we onze Warriors in al hun waardigheid schitteren en stralen. Sinds 2012 namen zo al bijna 100 Warriors plaats voor het oog van de camera. Allen heel kwetsbaar, met of zonder haar of pruik, maar vooral zeer moedig en veerkrachtig. Zonder de steun van Stichting tegen Kanker was dit allemaal niet zomaar mogelijk.”

Selectie

In het voorjaar van 2018 richtte Stichting tegen Kanker een onafhankelijke raad van experts én patiënten en naasten op, die beoordeelde welke projecten in aanmerking komen. Alle actoren binnen het medisch en psychosociaal netwerk van een regio konden een aanvraag indienen. De mogelijke bestemming werd doelbewust ruim gehouden om in de realiteit te kunnen beantwoorden aan de lokale noden.

Ontdek de laureaten hier