Draag op een solidaire manier bij aan een goed doel!

Dinsdag, 17 januari 2023

 

Patricia Lanssiers, algemeen directeur van Stichting tegen Kanker, gaat op 4 februari naar de bioscoop. Ze hoopt dat veel mensen haar na zullen doen. Waarom? Dat vertelt ze in dit interview.

>Meer weten over de actie '1 ticket voor het leven'

Stichting tegen Kanker moedigt iedereen aan om op 4 februari naar de cinema te gaan, maar waarom eigenlijk?

“4 februari is Wereldkankerdag. Op die dag willen we mensen op een positieve manier sensibiliseren over kanker, het belang van wetenschappelijk onderzoek, preventie en de begeleiding van patiënten en hun naasten. Hoe? Door hen aan te moedigen om naar de bioscoop te gaan. Want voor elk verkocht kaartje doneren de deelnemende bioscopen 1 euro aan Stichting tegen Kanker.

Zo hopen we een positieve en solidaire beweging te creëren om bij te dragen aan kankeronderzoek en om nog meer vooruitgang te boeken. Met andere woorden: we verenigen het nuttige met het aangename. Vandaag redt de strijd tegen kanker gemiddeld één persoon per 90 minuten, dat is dezelfde duurtijd als een film!”

Wat doet Stichting tegen Kanker met de verworven middelen?

“In de eerste plaats steunen we kankeronderzoek. In ons land gebeurt er veel kwalitatief onderzoek en zijn er heel wat toponderzoekers. Elke euro wordt  geherinvesteerd in Belgische universiteiten en academische ziekenhuizen. Jaarlijks lanceren we hiervoor projectoproepen. Deze worden beoordeeld door een onafhankelijke jury die voor de finale selectie zorgt.

We investeren ook in preventie om de mensen te sensibiliseren en informeren over de risicofactoren van kanker zoals bijvoorbeeld tabak en overmatige blootstelling aan uv.

Ten slotte financieren we projecten om patiënten en hun naasten te ondersteunen. Zo hebben we ‘Reconnect’ gelanceerd, een online-platform om HR-managers en leidinggevenden bij te staan bij de re-integratie van een medewerker tijdens of na kanker.   We hebben ook Kankerinfo, een dienst waar mensen met kanker en hun naasten terecht kunnen met al hun vragen. ”

En u, u gaat dus ook naar de cinema op 4 februari?

“Uiteraard! Ik ga sowieso graag naar de bioscoop. Zo zag ik onlangs de nieuwe ‘Avatar’ en ‘Close’. 4 februari staat met stip in mijn agenda en ik heb al verschillende vrienden en familie uitgenodigd om mee te gaan.”

Wilt u nog iets meegeven aan de lezer?

“Draag in alle gezelligheid een steentje bij aan het goede doel! Ga op 4 februari naar de cinema en aarzel niet om vrienden en familie aan te sporen. Zo beleef je niet alleen een leuke tijd samen, maar draag je ook bij aan kankeronderzoek. Kortom: je slaat twee vliegen in één klap!”