Een efficiëntere opsporingstest voor dikkedarmkanker in Wallonië!

donderdag, 3 maart 2016

Bron illustratie: www.ccref.org/contexte-colon.php

Maxime Prévot, Waals minister van Volksgezondheid, en Cécile Jodogne, minister van Gezondheid van de Franse Gemeenschapscommissie, hebben groen licht gegeven voor de invoering van de iFOB-test (immunologic Fecal Ocult Blood Test) in het opsporingsprogramma voor dikkedarmkanker van de Franse Gemeenschap.

In een testfase in het jaar 2014 in Seraing en het arrondissement Philippeville heeft men kunnen vaststellen dat deze test beter werkt, betrouwbaarder is en makkelijker te gebruiken dan de Hemoccult®-test die sinds 2009 werd gebruikt in het opsporingsprogramma voor dikkedarmkanker van de Franse Gemeenschap.

De organisatie van het programma in Wallonië en Brussel verandert niet; er wordt enkel een andere test gebruikt om efficiënter te werk te kunnen gaan. Er wordt om de twee jaar een uitnodiging gestuurd naar iedereen tussen 50 en 74 jaar, die geen specifiek risico loopt, om zich aan te melden bij zijn huisarts. De opsporingstest is voor deze mensen volledig gratis, met inbegrip van verzendings- en analysekosten. Enkel de consultatie bij de huisarts, ter voorbereiding van de eerste deelname aan het programma, is ten koste van de patiënt. Het is belangrijk dat de huisarts op de hoogte blijft van de medische tests die zijn patiënt ondergaat.

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Vaak te laat opgespoord

Dikkedarmkanker is de tweede doodsoorzaak door kanker in België en moet in een vroegtijdig stadium worden opgespoord voor maximale genezingskansen. Deze kanker wordt vaak in een vergevorderd stadium gediagnosticeerd omdat de symptomen pas laat de kop opsteken. Dikkedarmkanker is jammer genoeg verantwoordelijk voor bijna 3 000 sterfgevallen per jaar, daarmee is het de 2de doodsoorzaak door kanker na longkanker.

Hoge genezingskansen wanneer vroeg vastgesteld

Wanneer deze kanker echter wordt opgespoord in een vroegtijdig stadium, is de kans op genezing 9 op 10. Daarom voert men in Wallonië en Brussel een tweejaarlijkse screeningstest uit bij alle burgers tussen 50 en 74 jaar oud bij wie geen sprake is van persoonlijke of familiale antecedenten, en krijgen alle inwoners van Vlaanderen tussen 56 en 74 jaar oud de test toegestuurd per post.

iFOB-test

Deze screeningstest voor dikkedarmkanker (iFOBT) is niet nieuw. Hij wordt al in heel wat landen gebruikt en is in Vlaanderen sinds 2013 in voege. De test spoort naar bloed in de stoelgang dat onzichtbaar is voor het blote oog, net zoals de vorige test. Maar deze nieuwe test werkt beter, dankzij het gebruik van antilichamen die specifiek zijn voor menselijke hemoglobine. De test werkt volgens immunologische mechanismes en is daardoor een gevoeligere en specifiekere methode om deze kanker op te sporen.

Eenvoudig, snel en betrouwbaar

De beslissing werd genomen op basis van de evaluatie van een testperiode in Wallonië, maar ook op basis van internationale studies. De nieuwe test is makkelijker en sneller in gebruik: één enkel stoelgangstaal, een ergonomische methode en hygiënische procedure. De grote betrouwbaarheid is ook een voordeel: de test spoort kanker twee keer efficiënter op en werkt drie keer beter voor de opsporing van voorlopers van kanker. De test moet wel nog altijd om de 2 jaar worden herhaald.

Beschikbaar sinds februari 2016

De Brusselse en Waalse huisartsen werden bevoorraad en de test is beschikbaar sinds 1 februari. De test is bedoeld voor asymptomatische personen tussen de 50 en 74 jaar oud, zonder persoonlijke of familiale voorgeschiedenis. De betrokken bevolkingsgroep telt ongeveer 1 150 000 Waalse en Brusselse burgers.

Als u symptomen of bepaalde specifieke risicofactoren vertoont, zal uw huisarts u doorverwijzen naar andere screeningsonderzoeken. Voor meer informatie rond het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker in Vlaanderen kunt u terecht op www.bevolkingsonderzoek.be

Quid na de test?

Indien de test geen afwijkingen aantoont krijgt u na twee jaar automatisch en gratis een nieuwe screeningstest thuis opgestuurd, zoals al het geval was sinds maart 2015.

Indien de test afwijkingen aantoont wordt een coloscopie aangeraden om de oorzaak te vinden. Er zijn heel wat pathologieën die niets te maken hebben met kanker die aan de oorsprong kunnen liggen van kleine bloedingen in het spijsverteringssysteem. Het kan ook gaan om poliepen (die voorlopers kunnen zijn van kanker) die bij deze coloscopie onmiddellijk kunnen worden weggehaald. En indien er toch kanker wordt vastgesteld, is er een grote kans dat de aandoening zich in een beginnend stadium bevindt en dus te genezen is.
De Stichting raadt u dus aan om deel te nemen aan dit screeningsprogramma.

Lees meer over het opsporingsprogramma voor dikkedarmkanker

De praline die een leven kan redden

In maart maakt de jonge Belgische artisanale chocolatier Laurent Gerbaud 5000 ludieke pralines in de vorm van een drolletje. U kunt zo’n chocolaatje gratis online bestellen en laten afleveren bij een naaste ouder dan 50 jaar. De pralines zijn nog de hele maand verkrijgbaar in de boetiek van Laurent Gerbaud in Brussel. Elke praline komt met een bijsluiter die de nadruk legt op het belang van darmkankerscreening. Het doel is om taboes hierrond te doorbreken en onze geliefden er op een ‘zachte’ manier aan te herinneren om zorg te dragen voor hun gezondheid.

Bestel een praline op kanker.be/sweetreminder.

Banner campagne opsporing darmkanker