Een nieuwe vorm van immunotherapie om multipel myeloom te behandelen | Stichting tegen Kanker

Een nieuwe vorm van immunotherapie om multipel myeloom te behandelen

ImmunotherapieVrijdag, 10 augustus 2018

Het team van professor Michel Delforge (UZ Leuven) heeft een patiënt met multipel myeloom (een beenmergkanker die ook de “ziekte van Kahler” wordt genoemd) behandeld door middel van CAR-T-cellen. Het is een nieuwe vorm van immunotherapie die nu voor het eerst in België werd toegepast en die veelbelovend lijkt te zijn.

Bronnen: Persbericht van UZ Leuven, 08-08-18; Belga, 08-08-18; Het Nieuwsblad, 09-08-1; L’Echo, 09-08-18 

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Het multipel myeloom of de ziekte van Kahler is een beenmergkanker gekenmerkt door een ongecontroleerde woekering van plasmocyten (een specifiek type witte bloedcellen). Deze woekering gaat gepaard met de aanmaak van een abnormaal eiwit (paraproteïne) dat aanwezig is in het bloed en de urine. De ziekte gaat gepaard met een verhoogd risico op botbreuken, nierinsufficiëntie en ontstekingen. 

Het multipel myeloom treft vooral ouderen (gemiddelde leeftijd: 67 jaar) maar 10% van de patiënten is jonger dan 50 jaar op het moment van de diagnose. 

De voorbije jaren werd grote vooruitgang geboekt in de behandeling van deze ziekte. Ze kan bij heel wat patiënten onder controle worden gehouden, maar is zelden volledig te genezen. Daarom zijn de onderzoekers op zoek gegaan naar andere behandelingen, waaronder een nieuwe vorm van immunotherapie die gebruikmaakt van CAR-T-cellen. 

Waarover gaat het?

CAR-T-cellen zijn T-lymfocyten (een vorm van witte bloedcellen) die bij de patiënt worden weggehaald (met een eenvoudige bloedafname). Die witte bloedcellen worden daarna in het labo zo veranderd dat ze een kunstmatige receptor uitdrukken (Chimeric antigen Receptor oftewel CAR). Die receptor herkent een kankerantigen, waardoor deze gemodificeerde witte bloedcellen de kankercellen kunnen aanvallen. De zo (in het labo) gemodificeerde T-lymfocyten worden daarna terug ingebracht bij de patiënt bij wie ze werden weggehaald. 

Deze nieuwe immunotherapie is het voorwerp van klinische studies in verschillende landen sinds 2012. De behandeling wordt vooral gebruikt bij patiënten met hematologische kankers (leukemie en lymfoom) die resistent zijn voor andere behandelingen, met soms indrukwekkende resultaten. Die successen moeten echter worden gerelativeerd. Tot op heden reageerden slechts bepaalde patiënten gunstig op de behandeling met CAR-T-cellen.

Deze Belgische première aan het UZ Leuven is dus bemoedigend, maar de techniek moet nog worden verfijnd voordat die efficiënt kan worden toegepast bij een groot aantal patiënten. De onderzoekers overwegen ook de aanpak uit te breiden naar vaste tumoren. 

Het spreekt voor zich dat we dit onderzoek van nabij opvolgen.